IOS 16 Güncellemesini Hangi Telefonlar Alacak?
IOS

8 dk okuma

Kuşkusuz ki akıllı telefon pazarının en güçlü isimlerinden biri olan Apple, getirdiği yeniliklerle de bu alanda teknolojiye yön vermeyi başarıyor. Apple, bu sene kullanıcılarla buluşturmayı planladığı iOS 16 güncellemesi ve herkesin merakla beklediği yeni iPhone modeli üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Yeni modellerin arka arkaya piyasaya sürülmesiyle birlikte birçok yeni özellik cep telefonlarında kendisini göstermiş olurken, geçmiş yıllarda çıkan Apple cihazlarında bazı teknolojik ihtiyaçlar eksik kalmaya başladı. Elbette bu da birçok farklı Iphone ve Ipad modeli sahibi kullanıcılar için bu yıl gelmesi beklenen iOS 16’nın hangi modelleri kapsayacağı merak konusu oldu.

iOS 16 Ne Zaman Çıkacak?

Teknoloji devlerinden biri olarak Apple, yakın zaman önce piyasa değeri 3 trilyon doları aşan ilk şirket ünvanını da sahip olmayı başardı. WWDC 2021’de iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 ve watchOS 8’i tanıtan Apple’ın, bu yıl da WWDC 2022’de iOS 16’yı tanıtması bekleniyor. Haziran ayında düzenlenecek olan WWDC 2022’de tanıtılması beklenen iOS 16; bu tanıtımın ardından ilk olarak beta sürümüyle piyasaya sürüleceği iddaa ediliyor. Bu bilgiler ışığında söyleyebiliriz ki 2022’nin ilk yarısı bittikten sonra kullanıcılar iOS 16 ile tanışmaya başlayacaklar. Beta sürümünün testleri tamamlandıktan sonra da yüksek olasılıklar Eylül 2022’de uyumlu cihazlara sahip tüm kullanıcılar yeni güncellemeden yararlanabilecek. Her şey bu yıl ki WWDC etkinliğinden sonra kesinlik kazanacak gibi görünüyor.

WWDC Nedir?

WWDC’nin yani Worldwide Developers Conference ( Dünya Geliştiriciler Konferansı ) her sene Apple’ın düzenlediği bir etkinliktir. Bu etkinlikte yeni yazılımlar ve teknolojiler tanıtılır. Keynote sunumu ile başlar ve bu sunumda Apple platformlarında yapılan yenilikler Apple mühendisleri tarafından tanıtır. 4 gün boyunca süren bu etkinlikte kodlama ve tasarım ile alakalı atölyeler ve çeşitli oturumlar da gerçekleşir.

iOS 16 Güncellemesi Alan Telefonlar ve Tabletler Hangi Modeller Olacak?

Şu ana kadar sızdırılan bilgilere göre iPhone’un en çok satan modellerinden biri olan iPhone 6 ve 6s modelleri iOS 16 sürümünü alamayacaklar. Bunun sebebi olarak da bundan sonra gelecek olan işletim sistemi güncellemeleri için minimum olarak A10 işlemciye ihtiyaç duyulacak olması gösteriliyor. A10 işlemciye sahip olmayan iPhone SE, iPad 5, iPad Mini, iPad Air 2 ve 1. nesil iPad pro cihazları güncelleme almayacak iPhone modelleri ile iPad modelleri arasında olacak.

iOS en son güncelleme işlemlerini sunduğu son 3 yıl içerisinde tüm modeller yeni iOS güncellemelerini kullanabiliyordu. iOS 13’ten iOS 15’e kadar tüm Apple iPhone ve iPad modelleri güncelleme desteklerini alabilmişlerdi. Bu yıl içerisinde gelecek olan iOS 16 güncellemesiyle bu özellik artık bir nevi bozulacak ve A10 modeli altındaki işlemciye sahip cihazlar yeni iOS güncellemesinden yararlanamayacak. Fakat bu cihazların hala güvenlik güncellemelerini almaya devam edecekleri edinilen bilgiler arasında.

iOS 16 Güncellemesi Alacak iPhone Modelleri:

  • iPhone XS serisi
  • iPhone SE 2020
  • iPhone X
  • iPhone XR
  • iPhone 7 serisi
  • iPhone 8 serisi
  • iPhone 11 serisi
  • iPhone 12 serisi
  • iPhone 13 serisi
  • iPhone 14 serisi (2022)

iOS 16 Güncellemesi Alacak iPad Modelleri:

  • iPad Pro 2021
  • iPad Pro 2018
  • iPad Pro serisi 2016
  • iPad Mini 5
  • iPad Mini 6
  • iPad Air 3
  • iPad Air 4
  • iPad Air 5 (2022)
  • iPad 6
  • iPad 7
  • iPad 8
  • iPad 9

iOS 16’da Olması Beklenen Özellikler

Apple, her yıl yeni özellikleri ve görsel iyileştirmeleri içeren bir sonraki iOS güncellemesini yayınlıyor. Gizliliğin ve güvenliğin ön planda tutulması mutlak olmakla birlikte geleceğe yönelik birçok önemli özellik de yeni güncelleme de öne çıkacak gibi görünüyor. Çünkü bilindiği üzere Android işletim sisteminde yıllardır mevcut olan bazı özelliklerin iOS’ta eksikliği halen hissedilebiliyor. Fakat Youtube’da dolaşan iOS 16 konsept videosundan ve sızan bilgilerden gördüğümüz kadarıyla, bu güncelleme ile bu eksiklikler artık gideriliyor. Elbette tüm bu özelliklere dair bilgiler WWDC 2022’de netlik kazanacak. Şu an kesin olmamakla birlikte yeni güncelleme ile gelmesi beklenen özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Yeni Tasarıma Sahip İkonlar:

iOS 15 güncellemesinin ardından bazı uygulamaların ikon görünümlerinde yenilikler olmuştu. Bazı uygulamaların yenilenen ikon tasarımları da kullanıcılar tarafından oldukça beğeni toplamıştı. Sızan bilgilere göre iOS 16 güncellemesi ile birlikte tüm ikonlar da yeni bir görünüme kavuşacak. Hatta bu görünümün üç boyutlu ve derinlikli bir tasarıma sahip olacağı yönünde beklentiler var.

Yeni Tasarımıyla Denetim Merkezi:

2017 yılında gelen iOS 11 güncellemesinden bu yana Denetim Merkezi bölümünün görünümünde bir değişiklik olmamıştı. Keza 2017 yılındaki güncelleme ile Denetim Merkezi bölümünün görüntüsü kullanıcılar tarafından büyük beğeni toplamıştı. Fakat iOS 16 ile birlikte artık bu bölümde de macOS Denetim Merkezi’ne benzeyeceği konuşlan yenilikler arasında.

Ekran Görünümünde Değişiklik:

iOS 16’da gerçekleşeceği düşünülen en önemli yeniliklerden biri de Widget’lerin düzenlenmesi ve geliştirilmesi üzerine olacak gibi görünüyor. Widget’lerin özelliklerini arttırmak ve yeni detaylar ile kullanım kolaylığını daha üst seviyelere çıkarmak son güncellemenin özellikleri arasında olacak.

Yeni iPhone 14 Ekran Tasarımı ile Uyumluluk:

iOS 16’dan sonra piyasa sürülmesi beklenen iPhone 14 modeli de iOS 16 ile uyumlu olarak dizayn edilecek.

Bilindiği üzere iPhone X ve sonraki piyasaya sürülen modeller de “çentik” olarak adlandırılan bir tasarım vardı. Şu an görünen o ki bu tasarım yeni modelde değişiklik gösterecek ve “hole-punch” ya da “pill-shaped cut out” olarak adlandırılan bir tasarıma yerine bırakacak. Kullanıcılara daha fazla kullanım alanı sunmayı hedefleyen bu yeni ekran tasarımı da gelecek olan son güncelleme ile uyumlu halde olacak.

Geliştirilen AR / VR Özellikleri:

Geliştirilen yeni karma gerçeklik başlığıyla da uyumlu olacak olan iOS 16 ile Apple, kullanıcılara daha fazla AR kullanım olanağı sunacak. Apple’ın geliştirmekte olduğu AR / VR başlığı ve Apple Glass ürünlerinin yeni tanıtımlarının da bu yıl yapılacağı söyleniyor. iOS 16 ile birlikte gelen yeni özellikler sayesinde bu ürünleri de iPhone’unuzdan yönetebileceksiniz.

Kaza Algılama Sistemi:

Sızılan bilgilere göre gelecek model olan iPhone 14 telefonlarda kaza algılama sistemi olacak. Bu özellik doğrultusunda bir araba kazası yaşanması halinde telefonunuz bunu algılayarak acil servisi otomatik olarak arayabilecek. Eğer söylenildiği gibi bu özellik iPhone 14 modelleri için kullanılacaksa iOS 16 güncellemesinin de içerisinde yer alacak.

Uydu Tabanlı Acil Durum Özelliği:

Apple tarafından bu yıl piyasaya sürülmesi beklenen iPhone 14 modeline özel ve iOS 16 ile kullanılabilecek bir özellik olarak uydu tabanlı acil durum özelliği konuşulan yenilikler arasında.

Bu özellik şu anlama geliyor ki eğer telefonunuzun çekmediği bir yerde bulunsanız bile acil durumlarda uydu tabanlı teknoloji sayesinde mesaj gönderebileceksiniz.

scrolltotop svg