Kondisyon Bisikleti ile Kilo Vermenin Faydaları Neler?
Formda Kal

7 dk okuma

Evinizin konforunda yapabileceğiniz en etkili egzersizlerden biri, kondisyon bisikleti kullanmaktır. Pedalları olan sabit bisiklet olarak tanımlayabileceğimiz kondisyon bisikletleri, ihtiyaca ve kullanım şekline göre, yatay ve dikey olmak üzere iki şekilde tasarlanmıştır. Yatay şekilde tasarlanan kondisyon bisikletleri, daha çok kilo fazlası olan kişilerin kullanımına yöneliktir. Eklemlere ve kemiklere baskı yapmadan pedal çevirme imkanı veren bu tip bisikletler, fazla kilolu olan kişiler için daha konforlu bir yapıdadır.

Kondisyon Bisikletinin Faydaları Nelerdir?

Kondisyon bisikleti, temelde pedal çevirme esasına dayanan bir alet olmasına karşın, oldukça faydalı bir egzersiz yapmanızı sağlar. Evinizde günün herhangi bir saatinde istediğiniz süre boyunca, istediğiniz zorlukta yapabileceğiniz bir spor şeklidir. Kondisyon bisikleti faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Yağ yakımına etki eder.
  • Vücudunuzdaki kasları çalıştırır.
  • Bilek, diz ve dirsek gibi eklem yerlerini güçlendirir.
  • Mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin hormonunu harekete geçirir.
  • Stres seviyesini azaltır.
  • Nefes alışverişini düzenler.
  • Bedeninizi daha dirençli bir hale getirir.
  • Kemik ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
  • Yüksek tansiyon veya şeker hastalığı bulunan kişiler için ideal bir egzersizdir.
  • Evinizin konforunda, oturarak ve sabit bir şekilde kullanım gerektirdiğinden sakatlanma riski yok denecek kadar azdır.
  • Süresini ve seviyesini kendinize göre ayarlayabildiğiniz için zorlanmadan kullanım imkanı sağlar. Kısa sürelerle ve hafif zorlukta başladığınız egzersiz programınızı zamanla zorlaştırabilir, hem hızınızı hem de zorluk derecenizi arttırarak kendinize meydan okuyabilirsiniz.
  • Spor yaparken sıkılanlardan mısınız? Müzik dinlemek sıkılmanızı engellemiyorsa size başka bir önerimiz var. Evinizde kullanacağınız kondisyon bisikleti üzerinde pedal çevirirken dilerseniz film, dizi, belgesel bile izleyebilirsiniz.
  • Dışarıda egzersiz yapma veya spor salonuna gitme imkanı bulunmayan kişiler için ideal bir seçenektir.

Kondisyon Bisikleti Zayıflatır Mı?

Gördüğünüz gibi, kondisyon bisikletinin saymakla bitmeyen pek çok faydası var. Hal böyle olunca, aklınıza ilk gelen sorulardan bazıları şunlar olabilir: Kondisyon bisikleti zayıflatır mı? Kondisyon bisikleti sıkılaştırır mı? Kondisyon bisikleti kalori yakmayı sağlar mı? Gelin, şimdi bu sorulara cevap bulmaya çalışalım.

Kondisyon bisikletini düzenli bir şekilde kullanmanız durumunda vücudunuzda gözle görülür bir değişim yaşamanız kaçınılmazdır. Vücudunuzdaki çeşitli bölgelerin çalışmasını sağlayarak yağ ve kalori yakmanıza yardımcı olan kondisyon bisikleti, bu sayede sıkılaşmanıza da etki eder. Örneğin bir saatlik kullanımda ortalama 600 kalori yakmış olursunuz. Ancak burada önemli olan ve unutmamanız gereken husus, bu egzersizi düzenli bir şekilde yapmanız gerektiğidir.

Sadece birkaç kez yapıp sonuç beklemek doğru bir yaklaşım olmaz. Vücudunuzdaki değişimi görebilmeye başlamanız için, en azından bir ay boyunca haftada üç veya dört kez yapmanız uygun olacaktır.

Kondisyon Bisikleti Hangi Kasları Çalıştırır?

Kondisyon bisikleti ile zayıflayarak forma girmek ve sıkılaşmak mümkün. Peki, kondisyon bisikleti hangi kasları çalıştırır? Pedal çevirerek sadece bacaklarınızdaki kaslarınızı çalıştırmış olmazsınız. Bacaklarınız ile birlikte aynı zamanda baldırlar, karın, basen, göğüs, omuz ve sırtınızdaki kasları da harekete geçirmiş olursunuz. Düzenli bir şekilde bir saatlik sürelerle pedal çevirmeniz durumunda bu bölgelerde kaslarınız harekete geçerek önce sıkılaşır, daha sonra da incelerek kilo kayıpları meydana gelir.

Öyleyse “Kondisyon bisikleti ile kilo vermenin faydaları nelerdir?” diye soracak olursak cevabı çok basittir. Normal bir bisiklette olduğu gibi, kondisyon bisikleti kullanarak da aynı anda vücudunuzun pek çok bölgesini çalıştırarak inceltebilirsiniz. Üstelik spor yaparak vücudunuzun şekle girmesine de destek olursunuz. Bu sayede kalıcı bir form elde edebilirsiniz.

Profesyonel bisikletçilere baktığınız zaman, ne kadar fit bir vücuda sahip olduklarını görebilirsiniz. Sadece bacakları ve baldırlarındaki kas grupları değil, aynı zamanda omuzları, kolları, karın, göğüs ve basen bölgelerindeki kasları da oldukça belirgindir. Ayrıca bilek, dirsek ve diz gibi eklem yerleri de epey güçlüdür. Bunun sebebi, pedal çevirmenin neredeyse tüm vücuttaki kas gruplarını aynı anda harekete geçirmesidir.

Kondisyon Bisikletini Nasıl Kullanmak Gerekir?

Günün istediğiniz bir saatinde kondisyon bisikletini kullanmanız mümkündür. Ancak yemek yedikten hemen sonra kullanmamaya dikkat etmeniz gerekir.

Etkili şekilde bir fayda sağlamak için kullanım sıklığı ve süresine dikkat etmelisiniz. Haftada üç veya dört kez, 45 dakika ila bir saat arasındaki sürelerde pedal çevirmeniz yeterlidir. 45 dakikanın altındaki sürelerde yapacağınız egzersiz ile istediğiniz sonucu elde etmeniz oldukça zordur.

Kondisyon bisikletini kullanırken üzerinizde rahat kıyafetlerin olması önemlidir. Bunun için spor kıyafetler idealdir. Spor büstiyerler, tişörtler, sweatshirtler, eşofmanlar, taytlar ve şortlar kondisyon bisikletini kullanırken giyebileceğiniz giysiler arasındadır. Pedal çevireceğiniz için bu egzersiz boyunca geniş paçalı eşofman veya pantolonlar giymemeye özen göstermelisiniz. Aksi halde paçanız geniş olduğundan mekanizmaya sıkışabilir.

Pedal çevirirken ayağınızın konforuna ayrıca önem vermeniz gerekir. Terlikle veya çıplak ayakla pedal çevirmeniz, ayağınızı acıtmanıza neden olur. Bu nedenle ideal olanı, kullanım sırasında spor ayakkabı giymenizdir.

Kondisyon bisikleti, evinizin konforunda, sıcaktan, soğuktan veya kalabalıktan etkilenmeden istediğiniz zamanlarda spor yapmanızı sağlar. Ancak spora eşlik eden sağlıklı bir diyet programı ile dengeli beslenmeyi de ihmal etmemelisiniz.

scrolltotop svg