PlayStation 5 ve Dijital Sürüm Arasındaki Farklar Neler?
Oyun

7 dk okuma

Dijital oyun dünyasının seyrini önemli ölçüde etkileyen oyun konsolları, nihayet dokuzuncu nesle kavuştu ve Sony Interactive Entertainment’ın geliştirdiği PlayStation 5, oyuncular arasında fırtınalar estirmeye devam ediyor. Önceki nesil oyun konsolundan hem teknik hem de yapısal pek çok farklılığı bulunan PS5, Sony’nin aldığı sürpriz kararla iki versiyon olarak sunuluyor. Bu cihaz versiyonlarından biri PS5 Digital Edition olarak adlandırılıyor. Peki, PlayStation Digital Edition ya da PS5 dijital sürüm ne demek ve PS5 fiyatı sürümler arasında değişiklik gösteriyor mu? Hangi PlayStation 5 versiyonu, hangi oyuncu profiline daha çok hitap ediyor? Bunların yanıtlarını gelin birlikte arayalım.

Disk Sürücüsü Bulunmayan Model: PS5 Dijital Sürüm

Geçmiş on yıl ile kıyaslandığı zaman dünya çapında oyun satışları, dijital platformlar üzerinden daha sık gerçekleştiriliyor ve fiziksel oyun koleksiyonu yapanlar haricinde diskli oyun alanların sayısı, giderek azalıyor. Bunun farkında olan ve oyun tutkunları arasında yükselen trendleri yakından takip eden Sony, PS5 modellerini standart yapıdaki diskli ve disksiz sürümü temsil eden PS5 Digital Edition olmak üzere iki ayrı versiyon olarak kullanıcılarla buluşturuyor. Teknik açıdan birbirlerine toplam veri işlem gücü ve bağlantı noktası gibi temel konularda üstün gelmeyen konsollardan, Ultra HD (4K) Blu-ray disk sürücüsü içermeyen PS5 dijital sürüm, diskli versiyona kıyasla fiziksel yönden birtakım farklılıkları beraberinde getiriyor. Derinlik açısından 12 mm daha küçük, ağırlık bakımından da 600 gram daha hafif olmasıyla dikkat çeken dijital sürüm oyun konsolunun küçük farklılıkları bununla sınırlı kalmıyor. Çünkü her iki konsol sürümü arasında güç tüketim değerleri cephesinde de değişiklikler görülüyor. Diskli PlayStation 5’in güç tüketim değeri 350 Watt olarak ölçülürken dijital sürüm oyun konsolunun güç tüketim seviyesi 340 Watt’ta kalıyor. Disk sürücüsü, fiziksel ölçü-ağırlık ve elektrik sarfiyat farklılıkları haricinde tamamen aynı olan oyun konsolları, donanım tarafında da eşitliklerini sürdürüyor.

Anımsatmak gerekirse; PlayStation 5 için özel dizayn edilen 825 GB kapasiteli SSD ile yapılandırılan konsollar, AMD’nin Zen 2 mimarili, sekiz çekirdekli işlemcisini ve yine AMD’nin RDNA 2 mimarili grafik işlemcilerinden güçlerini alıyor. Bu devasa hesaplama gücü sayesinde 8K (4320p)’ye varan çözünürlükte ve saniyede 120 kare hızında oyun oynamak mümkün olabiliyor. İnternete Gigabit Ethernet portundan kablolu ya da Wi-Fi 6 (802,11ax) ağ bağdaştırıcısı ile kablosuz bağlanabilen oyun konsolu, Bluetooth 5.1 standardıyla geliyor. 8K çözünürlüklü televizyonlara yüksek kare-saniye oranlarında veri aktarabilen HDMI 2.1 destekli HDMI portu, 10 GB hıza sahip USB-A ve USB-C portları, konsolun teknik kabiliyetlerini artırıyor.

PS5 kolu tarafında da gerek diskli PlayStation 5 sürümü gerekse dijital sürüm arasında herhangi bir fark yer almıyor. Her iki sürümün ambalajından da birer adet yeni nesil DualSense oyun kontrolcüsü çıkıyor. Ergonomik yapısı ile uzun soluklu oyun seanslarınızda ellerinizi yormayacak şekilde dizayn edilen, aynı zamanda adaptif tetik mekanizması ile oyunlardaki sahnelere göre tetik sertliğini otomatik olarak değiştirebilen DualSense, size şimdiye dek yaşamadığınız bir kontrolcü deneyimi vadediyor. Örneğin, oyundaki karakteriniz ok kullanıyorsa atış öncesi yayın gerilimini tetikler aracılığıyla hissetmeniz mümkün oluyor. Ayrıca savaş temalı PS5 oyunları içerisinde her bir silahın karakteristik tetik çekişini, DualSense yardımıyla tecrübe etmenize imkan tanınıyor.

Kutulu PS5 Oyunları Alanlar ve Blu-ray Arşivcileri İçin Disk Sürücülü Konsol İdeal

PS5 dijital sürüm ne demek?” gibi temel bir soruya yanıt verdikten sonra hangi konsol sürümünün, hangi oyuncu profiline hitap ettiğini açıklamak gerekiyor.

Oyunculuk kariyeri boyunca hem konsol hem de PC cephesinde edindiği yapımların diskli sürümlerini satın alan oyun tutkunları için ideal PS5 modeli, diskli yapıdaki sürüm olarak değerlendiriliyor. Zira PlayStation 5 oyun konsolunun geriye uyumlu yapıda olması sayesinde PlayStation 4 oyunlarını çalıştırabilmesi; diskli PS4 oyun koleksiyonunu, yeni oyun konsolu ve PS5 kolu ile deneyimlemek isteyen oyuncuları mutlu ediyor. Bunun yanında PlayStation 5 için yayımlanan oyunların diskli sürümleri de yalnızca Ultra HD Blu-ray okuyucu içeren PS5 modelinde tecrübe edilebiliyor. PlayStation 4 oyunlarının dijital sürümlerine sahip olanların, aynı oyunları gerek disk sürücülü gerekse dijital sürüm PlayStation 5’te oynayabileceğinin unutulmaması gerekiyor.

Uzun yıllardır Blu-ray diskli film koleksiyonu yapan teknoloji, oyun ve film tutkunlarının da tercihi, maksimum 100 GB veri saklayan disk okuyucu içeren PS5 modeli oluyor. Oyun konsolunun üzerinde, çok kanallı ses sistemlerine AVR (Audio Video Receiver) cihazları üzerinden yüksek kaliteli ses verisi aktarabilecek bağlantı noktaları olduğu ve cihazın disk oynatım becerileri yeterli görüldüğü için haricî bir Blu-ray oynatıcı edinmeye gerek kalmıyor. Oyun konsolunun güçlü donanımı, Ultra HD ve gelecekte yaygınlaşması beklenen 8K Ultra HD çözünürlüklü Blu-ray filmlerini rahatlıkla oynatabilirken ekstra bir alışveriş ile edinilebilecek medya kumandası yardımıyla filmleri izlemek oldukça konforlu hâle geliyor.

Bu noktada, PS5 fiyat aralıklarının disk sürücülü ve disk sürücüsüz-dijital sürümde nasıl olduğu, akıllarda soru işareti oluşturabiliyor. Sony’nin aldığı karar çerçevesinde disk okuyucu içeren PS5 fiyatı açısından dijital sürümden farklı seviyede bulunuyor. Buradan hareketle oyun tutkunlarının PlayStation 5 sürümü seçerken disk seçeneğinin yanında fiyat konusunu da incelemeleri öneriliyor. Genel itibarıyla benzer aralıklarda bulunan PS5 fiyatları, oyun tutkunlarının konsol sürüm tercihlerini tepeden tırnağa değiştirmiyor. Kullanıcılar, gereksinimlerini hangi PS5 sürümü karşılıyorsa o modele yöneliyor.

scrolltotop svg