Köpek Maması Neye Göre Seçilir?
Ev & Yaşam

9 dk okuma

Herkes köpeği veya sahiplendiği diğer canlıların her zaman en iyi koşullarda büyümesini ve yaşamasını ister. Köpek maması seçimi bu nedenle oldukça önemlidir. Köpek mamaları pek çok farklı marka ve içerik sebebiyle geniş bir yelpazede sunulur ve bu durum doğru mamayı seçmeyi zorlaştırabilir. Yanlış mama seçimi, ishal, obezite, tüy dökme hatta kötü bir ruh hali gibi pek çok soruna neden olabilir. Köpeğinizin ihtiyacı olan vitamin, protein gibi besin kaynaklarının tamamını aldığınızdan emin olmak için köpek mamasını köpeğinizin yaşına, türüne, sağlık durumuna göre ayarlamanız gerekir. Yavru bir köpek, yetişkin bir köpekten farklı ihtiyaçlara sahiptir. Aynı şekilde yaşlı köpeklerin de besin gereksinimleri farklıdır. Seçim konusunda içeriğin menşei bilinmesi ve et içeriklerinde hayvan refahına dikkat edilmesi de önemlidir.

Ne tür köpek mamaları mevcut? Köpek maması seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Ayrıca doğal köpek maması, organik köpek maması ve sürdürülebilir köpek maması arasındaki farklar nelerdir? Tüm bu sorular hakkında bilgi edinerek köpeğiniz için en iyi mamayı seçebilirsiniz. İşte köpek maması ve seçimi hakkında bilmeniz gereken her şey.

Köpek Maması Çeşitleri Nelerdir?

Piyasada pek çok köpek maması türleri mevcuttur. Bunlar genel olarak kuru ve yaş mama seçenekleridir ve her bir mama farklı özelliği ile öne çıkar. Kuru mama, köpeğin çiğneme aktivitesini uyarır. Bu da diş plağını önlemeye yardımcı olur. Kuru köpek mamaları kalıcı bir tokluk hissi sağlar. Kuru mamanın aksine ıslak köpek mamaları ise çok fazla nem içerir. Bu nedenle az su içen köpekler için ıslak mama tavsiye edilir ve özellikle sıcak yaz günlerinde ıslak mama önerilir. Yaş köpek maması için birçok farklı lezzet çeşidi mevcut olduğundan her zaman patili arkadaşınızın seveceği ürünler bulunabilir. Kuru köpek maması ve ıslak köpek mamasını zamanına göre değiştirerek köpeğinize uygun beslenme planı uygulayabilirsiniz. Köpek maması çeşitleri daha detaylı olarak şu şekilde sıralanabilir:

Preslenmiş köpek maması

Köpek mamaları genellikle 75 derece civarında düşük ısıda hazırlanır. Kuru mama ve ıslak mama karışımı bir kalıptan geçirilerek taneli mama haline getirilir. Preslenmiş mama parçaları midede parçalanarak köpeğin midesindeki yükü azaltır.

Kuru ve parçalı mama

100 derecenin üzerinde yüksek bir sıcaklıkta pişirilir. Gevrek mama parçaları preslenmişlere göre daha iri tanelidir. Böylece köpeğinizin midesi preslenmiş mamaya göre daha fazla dolar. Ayrıca daha sert bir yapıya sahip olduğu için köpeğinizin biraz daha sert çiğnemesi gerekir.

Yaş mama

Konserve, vakumlu mama ve akşam yemeği çeşitleridir. Kuru gıdada nem yüzdesi %3 ila 12, yaş gıdada %60 ila 84 arasındadır. Genel olarak, köpeğinizin enerji seviyelerini korumak için kuru mamaya göre ağırlıkça daha fazla yaş mama vermeniz gerekebilir. Yaş mamanın tadı da kuru mamalara göre birçok köpek için tercih sebebidir.

Taze et

Isı ile hazırlanmamış yani pişirilmemiş mamalardır. Bu mamalar dana, kuzu ya da tavuk etinin yanı sıra sakatat, balık, diğer kümes hayvanları, kemik, süt veya yumurta içerebilir. Ürünler buzdolabında veya donmuş olarak saklanır. Köpeklerini doğal olarak beslemeyi seçen kişiler genellikle taze eti tercih ederler.

Tahıl içermeyen ve hipoalerjenik köpek maması

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de gıda alerjileri ortaya çıkabilir. Bu nedenle özel yiyecek aramanız gerekebilir. Gıda alerjileri, kaşıntı ve kusma gibi semptomlarla tanınabilir. Hipoalerjenik köpek maması, köpeklerde bu alerjik reaksiyonları önlemek için özel olarak geliştirilir. Hipoalerjenik köpek maması sadece 1 veya 2 protein kaynağı içerir ve kolayca sindirilebilir. Köpeklerde tahıl veya glüten alerjisi de yaygındır. Köpeğinizde alerji berlirtileri varsa tahılsız veya glütensiz köpek maması vermek en iyisidir. Tahılsız köpek maması ve ıslak mamanın yanı sıra tahılsız ve glütensiz köpek atıştırmalıkları da mevcuttur.

Organik, sürdürülebilir ve doğal köpek maması

Doğal, organik ve sürdürülebilir köpek mamaları birbirlerinden farklıdır. Doğal köpek maması doğal içeriklerden oluşur. Örneğin, yapay renkler, kokular, tatlar veya koruyucular içermez. Bu aynı zamanda organik köpek maması için de geçerlidir ve üretim sırasında gübre gibi hiçbir yapay maddeler kullanılmaz. Organik yemi Avrupa organik kalite işaretinden kolaylıkla tanıyabilirsiniz. Sürdürülebilir köpek maması ise organik ve doğal köpek mamalarından biraz farklıdır. Sürdürülebilir köpek maması ile üretim sırasında doğaya ve çevreye zarar verilmez.

Her köpek maması türünün kendi artıları ve eksileri vardır. Ayrıca, en iyi seçenek köpeğinize ve kendi tercihinize bağlıdır. Bu seçim sürecini etkileyebilecek faktörler, örneğin finansal kaynaklar, köpeğin aktivitesi veya köpeğinizin seçiciliği olabilir. Köpeğiniz ayrıca belirli maddelere karşı aşırı duyarlı olabilir, bu da başka bir mamaya geçmek zorunda olduğunuz anlamına gelir.

Köpek Maması Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Köpeklerin de her canlılar gibi doğru besinleri almaları son derece önemlidir. Vitaminler, mineraller ve yağlar gibi mama seçimini etkileyecek pek çok bileşen vardır. Bir köpek bu besinlerden yeterince almazsa sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca köpeğinizde kaşıntı veya saç dökülmesi gibi şikayetler, köpeğinizin bir şeye alerjisi olduğu anlamına gelebilir. Köpeğiniz de bu tür farklılıklar ortaya çıktığında mama içeriğini kontrol etmeniz tavsiye edilir. Bu sayede hangi yiyeceğin yeterli ya da uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Köpeğinizin büyüklüğüne, yaşına ve cinsine bakmak da mama seçiminde önemlidir. Büyük, yaşlı bir köpek, büyüme sürecinde olan bir köpek yavrusundan farklı besinlere ihtiyaç duyar. Bu nedenle köpek maması nasıl seçilir? sorusunu cevaplayabilmeniz için öncelikle şu soruları yanıtlamanız gerekir.

  • Köpeğimin yaşı kaç?
  • Her şeyi içeren bir beslenme türü mü tercih etmeliyim?
  • Mama şeklini nasıl tercih etmeliyim (örneğin parçalı mama veya taze et)?

Bu soruların cevapları sayesinde hem köpeğiniz hem de kendi açınızdan en iyi beslenme şekline karar verebilir ve köpeğinizin ihtiyaçlarını karşıladığınızdan emin olabilirsiniz. Köpek maması satın alırken ise şunlara dikkat etmeniz gerekir:

  • Önemli bir protein kaynağı olarak et içermeli
  • Hububat içermeli
  • Tuz içeriği düşük olmalı
  • Katkı maddesi içermemeli

Bu özelliklere sahip bir köpek maması markası fark etmeksizin genel olarak ideal bir mamadır.

İyi köpek maması en az %16 hayvansal yağ ve et içerir.  Ne yazık ki, belirli içeriğe karşı alerjik reaksiyon gösteren birçok köpek de vardır. Alerjen genellikle yemdeki bir hayvansal protein kaynağıdır. Hangi protein kaynağının alerjiye neden olduğu köpekten köpeğe farklılık gösterir. Alerjik reaksiyon ihtimali düşük protein kaynakları Petline Sensitive Adult Somonlu Hassas Yetişkin Köpek Maması gibi somon ya da ringa balığı ile kuzu ve ördek içeren mamalardır.

Mamanın Köpeğinize Uygun Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Mama seçimini doğru yaptığınızda köpeğinizin sindirimine, enerjisine ve derisine/tüyüne yansıdığını hemen görebilirsiniz. Bu nedenle, mama değişiminde de bunları göz önünde bulundurmanız önemlidir.

  • Sindirim sistemi düzgün çalıştığında köpeğinizde gaz problemleri olmaz ve dışkısı ideal kıvamda  olur.
  • Köpeğinizin enerji seviyesi büyük ölçüde verdiğiniz mamanın kalitesi ve içeriği ile alakalıdır.
  • Köpekler aşırı tüy dökmemeli ve kaşınmamalıdır.

Köpeğime Ne Kadar Köpek Maması Vermeliyim?

Her köpek maması markası farklı içerik kombinasyonlarına sahiptir. Bu nedenle, köpeğinize tam olarak ne kadar mama vermeniz gerektiği konusunda net bir şey söylemek mümkün değildir. Köpek maması ambalajlarında beslenme tablosu yer alır ve buradan yola çıkarak doğru miktarı belirleyebilirsiniz. Ancak bazı köpeklerin diğerlerinden biraz daha fazla yiyeceğe ihtiyacı olabilir.

scrolltotop svg