Okul Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ev & Yaşam

9 dk okuma

Okul alışverişi öğrenciler için heyecanlı bir süreçtir. Bu sürecin aileler tarafından da keyifle tamamlanması için bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekir. Hangi kırtasiye ürünlerini satın alacaksınız? Bu ürünlerin sağlık açısından avantajları nelerdir? Çocuğun kemik ve kas sistemine en uygun taşıma ürünleri hangileridir? Tüm bu detaylar düşünüldüğünde artan seçenekler karşısında kararsızlığa düşebilirsiniz. Beğeniler ve trendler de işin içine girdiğinde bütçeye uygun ve amaca hizmet eden ürünlerin satın alınması kimi zaman zorlaşabilir. Zorlukların kolaylaştırılması için işte size birkaç ipucu.

Okul Alışverişine Listeyle Başlayın

Alışveriş listesi ihtiyaçları ön plana çıkartır ve sizi gereksiz satın almalardan kurtarır. Özellikle okul ve kırtasiye alışverişinde liste tam anlamıyla hayat kurtarıcıdır. Peki, okul alışverişi listesinde neler olmalı ve bu liste nasıl yapılmalı? Listeyi hazırlamanın birkaç yöntemi var.

İhtiyaçları Sıralayın

İhtiyaçlar çocukların kaçıncı sınıfta olduklarına göre değişir. Okulun ilk yılında çocuklar için okuma, yazma ve matematik gibi temel eğitimleri kolayca öğrenmelerini sağlayacak ergonomik araç ve gereçler ön plana çıkar. Sınıf büyüdükçe bu araç gereçler tasarımsal ve görsel olarak çeşitlenir. Bu nedenle okul alışverişi ihtiyaç listesini yaparken çocuğun kaçıncı sınıfa gittiği belirleyicidir. Bu sınıfta kullanması gereken temel eşyaları listenin en başına koyabilirsiniz. İlkokul birinci sınıfta yazıyı kolaylıkla öğrenebileceği ve temel kas becerilerini geliştirecek ergonomik kalemler önem taşır. İlk sene kimi çocuklar için daha da zor olabilir. Bu nedenle hem pratik hem de neşeli kırtasiye malzemeleri satın alarak çocuğunuzu ilk günden itibaren motive edebilirsiniz.

İlkokulun ilerleyen sınıflarında çocukların tarzı ve beğenileri öne çıkmaya başlar. Bu zamanlarda listeyi yaparken onun fikirlerini de dikkate almanız önem taşır. Gerekli olan ürünleri çocuğunuza seçenekler hâlinde sunarak son kararı onun vermesini sağlayabilirsiniz. Okulda bütün gün kullanacağı eşyaları kendisinin seçmesi hem okulu hem derslerini sahiplenmesi için de gereklidir. Seçenekleri sunarken sağlığa zararlı olduğunu düşündüğünüz ürünleri baştan eleyerek işleri kolaylaştırabilirsiniz. Okulun yeni döneminde satın alınması gereken eşyaları belirlerken okul müfredatına bakmanız da ipucu verebilir. İlerleyen sınıflarda proje çalışmaları, resim, el sanatları dersleri ile ilgili ekstra malzemeleri önceden belirleyip satın alarak son güne bırakmamış olursunuz.

Bütünden Detaya Doğru Gidin

Okul alışverişi listesi yapmanın en zor aşaması ilk maddeyi yazmaktır. Detaylar arasında boğulmak yerine bütünden detaya doğru gidildiğinde işler çok daha kolaylaşır. Çocuğun okula giderken ihtiyaç duyacağı en genel malzemeler okul ve beslenme çantası ile suluktur. Çocuğunuzun boyuna ve vücut yapısına göre en kolay taşıyabileceği çantaların bir listesini oluşturup karşılaştırma yapabilirsiniz. Bu noktada listeye, iyi bir çanta ve sulukta aradığınız özellikleri de eklerseniz tercihleri yapmanız kolaylaşır. Alışveriş listesindeki ikinci sırada defter, kalem gibi kırtasiye malzemeleri gelir. Kırtasiye malzemeleri listesi genellikle okulun ilk günlerinde öğretmenler tarafından verilir. Bu listelerde istenen ürünlerin markalarını da görebilirsiniz. Bu markaların yazılmasındaki ana amaç, o ürünün çocuklar için uygun şekilde üretilmiş olmasıdır. Bu özelliklere göre başka markalardaki muadil kırtasiye ürünlerini de satın alabilirsiniz.

Okul alışverişi listesinde bulunması gereken bir diğer madde de çocuğunuzun kullanacağı kişisel malzemelerdir. Sabun, temizleme mendili, dezenfektan gibi kişisel bakım ürünleri çocuğunuzun okulda da kişisel hijyenini koruması için onu motive eder. Çocuklar gün içinde çok hareketlidir. Arkadaşlarıyla oynarken terleyebilir. Bunun yanı sıra okuldayken üzerine su veya yemek dökülmesi, boya bulaşması gibi çeşitli durumlar yaşayabilir. Özellikle okulun ilk senelerinde üzerini değiştirmesi için yedek okul kıyafetleri de çantasında bulunması gereken başka bir kişisel eşyadır.

Beğeniler Önem Taşır

Her çocuğun kendine has zevkleri ve tercihleri vardır. Özellikle yaşı ilerledikçe beğeni ve tercihler netlik kazanmaya başlar. Bu nedenle okul alışverişlerinde onunla bir ekip olarak liste yapmanız önemlidir. İhtiyaç listesini hazırlarken izlediğiniz yol ve seçim kriterleriniz de çocuğunuzun ilerleyen zamanlarında bir yol gösterici olur. Listenin hazırlanması aşamasından itibaren fikir alışverişi yaparak onun okulu ve eğitimini sahiplenmesine de katkıda bulunmuş olursunuz. Çocuklar, okulda yaşarken çeşitli deneyimler kazanır. Bu deneyimlerde kendi ihtiyaçlarını ve isteklerini de belirler. Hem sınıfındaki sosyal hiyerarşisini korumak hem de ihtiyaçlarını karşılayabilmek için onun söylediği malzemeleri de listeye eklemeniz önemlidir.

Listelemeyi tamamladıktan sonra ürünler arasından seçim yaparken zevk ve fikir çatışmaları yaşamanız normaldir. Sizin beğeni kriterlerinize uygun olmayan ürünleri tercih ettiğinde bunu neden beğenmediğinizi detaylarıyla anlatabilir ve onunla fikir birliğine varana dek karşılıklı konuşmayı sürdürebilirsiniz. Ürünün size göre avantajları ve dezavantajlarını sıralayarak onun fikrini sorabilir ve bir sonuca varmak için çözümcül yaklaşımlarla son kararı vermesine yardımcı olabilirsiniz. Eğer istediği ürün sizin bütçenize göre fazlaysa para biriktirmesi için onu teşvik edebilir veya muadili seçenekleri değerlendirmesini isteyebilirsiniz. Tüm bu süreç karşılıklı konuşmalarla taçlanan kaliteli zamanlar geçirmenizi de sağlar.  

Okul Alışverişi Listesinde Neler Olmalı?

Listelemeyi yapmak her zaman kolay olmayabilir. Temel ihtiyaçlar ve diğer gerekli ürünlerle birlikte bir okul alışveriş listesinde olması gereken ürünler kısaca şöyledir:

Okul ve Beslenme Çantası, Suluk

İlkokul birinci sınıftan itibaren hem sizin hem çocuğunuzun beğenisine hitap eden birçok seçenek karşınıza çıkar. Modeller ve renkler ile ilgili kararı vermeden önce beğendiğiniz ürünün bazı kriterlere uyduğundan emin olmanız önem taşır.

  • Okul çantası modelleri arasında en çok kullanılanı sırta takılan çift askılı ürünlerdir. Bu ürünlerin çocuğunuzun vücut ağırlığının %10 – 15’i kadar olması gerekir.
  • Çantanın sırta gelen tarafının yumuşak süngerle desteklenmiş olması gerekir.
  • Çanta içindeki yükün eşit şekilde dağıtılabilmesi için ürünün çok cepli olması önem taşır.
  • Eğer çok fazla kitap götürmesi gerekiyorsa tekerlekli valiz tipi çantalar da oldukça kullanışlıdır. Beslenme çantası ve suluğun boya kokmaması, sağlık standartlarına uygun şekilde üretilmiş olması en önemli konudur. Tüm bu ürünlerin üzerindeki desenler ve renklere ise çocuğunuz karar verecektir.

Kırtasiye Malzemeleri

Okul müfredatına göre çeşitlenen kırtasiye malzemelerinin tümü çocuk sağlığına uygun şekilde üretilmiş olmalıdır.

  • Çok hareketli ve okula yeni başlamış çocuklar için tehlike arz etmeyecek şekilde tasarlanmış kalem, silgi ve cetveller satın alınmalıdır.
  • Bu ürünleri seçerken sağlık açısından uygunluğunun yanı sıra dayanıklı olup olmadığına da dikkat etmeniz gereklidir.
  • Meyve kokulu silgiler, sakız izlenimi veren kırtasiye ürünleri onlarda merak unsurunu uyandıracağı için daha ilerleyen sınıflarda tercih edilebilecek malzemelerdir.
  • Sürekli kullanacağı okul araç gereçlerinin yanı sıra güzel sanatlar, resim gibi faaliyet derslerinde faydalanacağı kırtasiye malzemelerinin de pratik ve dayanıklı olması önemlidir.

Ders Çalışma Malzemeleri

Çocuklar, yaşları ilerledikçe odaklanma konusunda farklı tetikleyicilerle uğraşmak zorunda kalabilir. Bu nedenle okul dönüşünde ona iyi bir ders çalışma ortamı da sağlamanız önemlidir.

  • Ders çalışma zamanını rahat ve huzurlu bir ortamda geçirmesi için ona özel vakit geçirebileceği bir ortam yaratmanız gerekir.
  • Kendine ait bir odası veya masasının olduğu bir ortam onu derse motive eder.
  • İlerleyen sınıflarda ihtiyacı olabilecek bilgisayar, notebook gibi eğitim ürünlerini de koyabileceği genişlikte bir alanda rahat ve huzurlu bir çalışma zamanı geçirebilir.

Böylelikle okul alışverişi, programlı ve keyifli ders çalışma zamanlarını beraberinde getirir.

scrolltotop svg