Şık Bir Sofra Nasıl Olur? Misafir Sofrası Nasıl Hazırlanır?
Dekorasyon

10 dk okuma

Gelen misafirlerinize hoş bir ortam sağlamak istiyorsanız nasıl sofra hazırlanması gerektiği hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Yemeklerin ilk ortaya çıktığı yer sofralar olduğu için yemeklerin güzelliğini ortaya çıkaracak şekilde düzenleme yapmanız gerekir. Görselliğin giderek daha da önem kazandığı günümüzde, sofra düzeni yemeklerin nasıl olduğu hakkında misafirlerinize bir fikir verebilir. Bununla beraber kötü yemekleri bile daha iyiymiş gibi hissettirebilir. Her ne kadar sofranın nasıl kurulacağı temel ve basit bir bilgi gibi gelse de güzel bir servis yapmak için doğru malzemelere ihtiyacınız olur. Bunun için sadece tabak ve kaşık dizerek istediğiniz şık sofrayı hazırlayamayabilirsiniz. Bununla beraber şık bir sofra, ailenizle yemek yerken de birlikte geçirdiğiniz vakti daha değerli hale getirebilir. Masanızı doğru bir şekilde kurarak yemeklerinizi daha çekici hale getirebilir, lezzetlerini psikolojik olarak artırabilirsiniz. İster rastgele arkadaşlarınızı çağırın isterseniz de evde bir parti veriyor olun doğru sofra düzeni için göz önünde bulundurmanız gereken bazı kriterler vardır. Yazıyı daha yakından inceleyerek sofraların nasıl kurulması gerektiği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Şık Sofra Kurmak için Temel Parçalar

Misafirlerinizi etkilemek ve ilk andan itibaren onlara keyifli vakit geçirtmek istiyorsanız şık bir sofra kurmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Sofranın şıklığı, misafirlerinize ne kadar değer verdiğiniz konusunda onlara da fikir verebilir. Şık sofra ürünleri masanın düzenini sağlamanızda size yardımcı olabilir. Bazı ürünler şunlardır:

  • Masa matları ya da Amerikan servisler, masanızın havasını anında değiştirebilir. Sofra ürünleri içinde tek başına önemli bir parça olan ürünler, servislerinize daha hoş bir görünüm kazandırır. Ayrıca etrafa sıçrayan yemek artıklarını da daha kolay bir şekilde temizlemenize yardımcı olur. Bununla beraber Amerikan servisler, masanızı süslerken aynı zamanda korumanıza yardımcı olur. Yemek yerken tabağın hareket ettirilmesi kaynaklı oluşabilecek çiziklerin önüne geçer.
  • Yemek takımınız da masanın görünümünü değiştiren unsurlar arasında bulunur. Pek çok farklı model içinde sizin tarzınızı yansıtanı kolaylıkla bulabilirsiniz. Bazı takımlar tek renkliyken bazıları birden fazla rengin bir arada kullanıldığı modellerden oluşabilir. Ayrıca çorba kasesi ve yemek tabaklarının farklı renklerden oluştuğu tasarımlar da pek çok kişinin beğenisini kazanır.
  • Masa örtüsü, sofraların önemli parçalarından biridir. Farklı renk, malzeme ve şekillerde üretilen masa örtüleri, sofralarınıza çarpıcı bir hava kazandırabilir.
  • Peçeteler, genellikle sofralarda hafife alınan ögelerden biri olsa da her masada bulunması gereken malzemeler arasında bulunur. Peçeteler, hem misafirlerinizin acil ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir temizlik ögesidir hem de sofralarınıza görsel olarak ayrı bir hava kazandırmanıza yardımcı olabilir.
  • Mum ya da çiçek gibi sofra süsleri de masanızın ambiyansını tamamen değiştirebilir. İşlevsel olmaktan çok sofralar için görsel bir öge olsalar da şık bir masa hazırlamak istiyorsanız bu tarz ürünlere ihtiyacınız olabilir.

Şık sofralar hazırlamak ve masadaki herkesin servis düzenine hayran olmasını istiyorsanız bazı malzemeleri edinmeniz gerekir. Turkcell Pasaj’daki yemek ve kahvaltı takımları arasında istediğiniz tarzdaki ürünleri kolaylıkla bulabilir, sofralarınıza istediğiniz çarpıcılığı katmaya başlayabilirsiniz.

Şık Sofralar için Öneriler

Şık sofra hazırlamak için bütün malzemelere sahip olsanız da onları doğru bir şekilde bir araya getirmeniz oldukça önemlidir. Aşağıdaki listeyi inceleyerek sofralarınıza nasıl havalı bir görünüm katabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

  • İlk olarak nasıl bir sofra hazırlamak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Klasik sofralar ya da modern servisler kendi içinde çeşitli farklılıklara sahiptir. İstediğiniz tarzı belirledikten sonra daha bütün masalar hazırlamaya başlayabilirsiniz.
  • Çatal, kaşık ve bıçak takımları ile tabaklarınızı birbiriyle uyumlu olacak şekilde seçebilirsiniz. Birbirinden farklı renk seçeneklerine sahip olan çatal takımlarıyla yemek takımınızın güzelliğini daha iyi bir şekilde ortaya çıkarabilirsiniz. Genellikle gri ya da beyaza bakan çatal takımları kullanılsa da seçenekleri incelediğinizde altın ya da siyah gibi çarpıcı renkler de olduğunu görebilirsiniz.
  • Her ne kadar yemek hazırlık gereçleri arasında görülse de masanıza şık tuz ve karabiberlik eklemeyi ihmal etmemeniz gerekir. Bu ürünler, hem yemeklerine kişisel dokunuşta bulunmak isteyen misafirlerinizi memnun eder hem de masanıza farklı bir hava kazandırmanıza yardımcı olur.
  • Kiwi 4806 Pilli LED ışıklı baharat öğütücü benzeri farklı bir tasarıma sahip olan ürünler, sofralarınızı daha dikkat çekici hale getirebilir. Özellikle loş ışıklı ortamlara çarpıcı bir hava kazandıran LED ışıklı öğütücü, masalarınızın daha estetik görünmesini sağlar.
  • Yemeklerinizi servis edecek gereçleriniz de sofranıza ayrı bir hava katar. Staub 405031100 mat silikon akasya saplı pilav kaşığı gibi ürünler hem görsel hem de işlevsel olarak sofranızın havasını değiştirebilir.
  • Masanız özel bir desene sahip değilse masa örtüsü kullanmayı düşünebilirsiniz. Masa örtüsü, tek başına bütün masaya çarpıcı bir görünüm kazandırabilir. Üzerine isterseniz uyumlu renklere sahip olan Amerikan servislerden de ekleyebilirsiniz.
  • Runner, ortaya koyacağınız yemeklerinize daha bütün bir görünüm katmanızı sağlar. Birbirinden farklı şekilde ve renkte olan runner modelleri, sofranın ortasını şık bir biçimde doldurmanıza yardımcı olur. Ayrıca servis tabaklarının içerisinden alınırken toz ya da yemek dökülse bile parçalar runner üzerine düşeceği için masanızı kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
  • Bardaklar da masaların eşsiz tamamlayıcıları arasında bulunur. Sofranızı daha şık bir hale getirmek istiyorsanız şeffaf düz bir bardak yerine çeşitli desenlere sahip olanlar arasından seçim yapabilirsiniz. Alkol servisi yapmasanız bile kadehlerle sofranıza hoş bir görünüm katabilirsiniz. Renkli ve desenli meşrubat bardakları da sofraları güzelleştirebilecek malzemeler arasında bulunur.

İlk bakıştan itibaren dikkatleri üzerinde toplayacak sofralar hazırlamak istiyorsanız hayal gücünüzü kullanabilirsiniz. Vazo benzeri süs eşyalarıyla masanızı donatarak ziyaretçileriniz için ayrı bir ambiyans hazırlayabilirsiniz. Turkcell Pasaj’daki mutfak gereçleri arasından sofralarınızı güzelleştirecek ürünlere kısa süre içinde erişebilir, hayalinizdeki masayı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Şık Sofralar için Renk Uyumu

Şık sofra kurmak için temel olarak ihtiyacınız olan bütün malzemelere sahip olsanız bile onları yanlış bir şekilde bir araya getirirseniz istediğiniz etkiyi elde edemezsiniz. Örneğin, birbiriyle uyumsuz masa örtüsü ve Amerikan servis kullanırsanız masanız ilk bakıştan itibaren bütün albenisini kaybedebilir. Sofrayı kurarken kullanacağınız bütün eşyaların birbiriyle bir uyum içinde olmasına özen göstermelisiniz. Bu uyum sürecini kurgularken zıt renklerin de birbiriyle uyumlu olabileceğini aklınızdan çıkartmamanız gerekir. Masadaki her şeyin birbirinin benzer tonlarında olmasına gerek yoktur. Bazen servis tabağı ya da bardak gibi ögelerle masaya hareket katmanız gerekir. Aksi halde şık bir sofra kurarken istemeden sıkıcı bir görünüm de elde edebilirsiniz. Örneğin, masanıza bahar enerjisini getirmek istiyorsanız pastel renkleri kullanabilirsiniz. Genellikle pastel renkler, beyaz ile uyumlu olduğu için beyaz peçeteler kullanarak masalarınıza zarif bir hava katabilirsiniz. Yaz misafirleri için ise daha canlı renkler kullanabilir, sofralarınıza hareketli bir görünüm katabilirsiniz. Bazen tek başına renkli bir peçete bile sofranın havasını tamamen değiştirebilir. Mor ya da siyah gibi baskın renklerden birini tercih ederek sofranıza çarpıcı bir hava katabilirsiniz. Renkli seramik yemek takımları da masalarınızı renklendirmek için satın alabileceğiniz ürünler arasında bulunur. Mesela Kütahya Porselen ZG06SS43011133 Majestic Forest 6 parça servis takımı gibi desenli, renkli ve zarif malzemeler kullanarak sofralarınızda ilgi çekici bir görünüm yakalayabilirsiniz. Hareketli servis takımlarına sahip olduğunuzda düz ve sade yemek takımları da kullanabilirsiniz. Kullandığınız ürünleri uyumlu hale getirmek için renklerin ahenginden yararlanabilir, misafirlerinizi şık masanızın etkisi altına alabilirsiniz. Hangi renkleri kullanmak istediğinize karar verdikten sonra peçete, servis tabakları ya da bardaklarınızı onlarla uyumlu şekilde tercih edebilirsiniz. Turkcell Pasaj’daki Porland 04POR034960 Malhun 6 kişilik 12 parça 90cc Türk kahve takımı gibi ürünleri inceleyerek sofranızın şıklığını kahve servisinde de devam ettirebilirsiniz.

scrolltotop svg