Smoothie Kilo Verdirir mi?
Formda Kal

10 dk okuma

Giderek popülerleşen sağlıklı yaşam trendi ile smoothie içeceklerin çoğu zaman sağlıklı olduğu kabul edilir. Bu özellikli ve çok yönlü içeceklerin taşınabilir, çabuk hazırlanabilir olmasının yanı sıra, lezzet ve beslenme tercihinize uygun olarak malzemelerinin değiştirilebilir oluşu, günlük beslenmenize smoothie eklemenizi kolaylaştırabilir. Güne zinde ve ferahlatıcı bir başlangıç yapmak, öğün arası açlığınızı yatıştırmak veya yorucu bir antrenmanın ardından enerjinizi yeniden toplamak için smoothie gibisi yoktur. Evde smoothie hazırlamanız oldukça kolaydır, ayrıca, bazı özel kafelerde ve büyük marketlerde taze veya şişelenmiş olarak bulup satın da alabilirsiniz.

Peki, her gün smoothie içmenin vücuda ne tür etkileri olur? Beslenme rejimine smoothie eklemek kilo verdirir mi? Smoothie içeceklerin potansiyel yararları ve beslenmenize dahil ederken dikkat etmeniz gerekenlerin yanı sıra, kilo vermeye yardımcı olup olmadıkları hakkında bilmeniz gerekenleri de burada bulabilirsiniz. 

Smoothie İçecek Nedir?

Smoothie, genellikle meyve, sebze, meyve suyu, yoğurt, kabuklu yemişler, tohumlar, hayvansal veya bitkisel sütlerle karıştırılarak hazırlanan yoğun, kremsi bir içecektir. Smoothie hazırlamak için en temelde katı bir malzemeye ve sıvıya ihtiyacınız vardır, buradan hareketle malzemeleri beğeninize göre birleştirebilirsiniz. Lezzet aralığı içerdiği bileşenlere bağlı değişen bu yoğun içecek, milkshake’lerin buzlu kıvamı için dondurulmuş ürünler içerebilir.

Birçok farklı tarifi bulunan smoothie’lerde kullanılan favori besin maddelerinden bazıları şunlardır:

  • Çilek, muz, elma, şeftali, mango, ananas gibi meyveler sıklıkla smoothie’lerde yer alır.
  • Pancar, salatalık, lahana, ıspanak, limon, lahana, roka, çimlendirilmiş buğday ve farklı tahıllar, mikro yeşillikler, avokado, havuç gibi sebzeler takviye yerine geçen süper gıdalarla birlikte kullanılır.
  • Ceviz, ayçiçeği tohumu, badem gibi çeşitli kuru yemiş yağları ve keten, kenevir, chia gibi tohumlar smoothie içeceğinize daha katı bir form sağlarken protein ve mineraller açısından da onu zenginleştirir.
  • Kakao nibi veya toz kakao, taze veya toz zencefil, zerdeçal gibi baharatlar ve maydanoz, reyhan gibi farklı otlar hem lezzet hem de antioksidan özellik kazandırabilir.
  • Ayrıca, matcha, protein tozu veye polen gibi vitamin ve mineral takviyeleri ilavesiyle smoothie’lerinizin besin değeri artabilir.
  • Karışımı bir arada tutan sıvı olarak sıklıkla su, hayvansal veya bitkisel süt, Hindistan cevizi suyu, meyve ve sebze suları, çay ve soğuk demlenmiş kahve kullanılır.
  • Hurma, meyve suyu konsantreleri, dondurma, şurup ve şerbetler ve akçaağaç şurubu, ham şeker, bal ve pekmez gibi tatlandırıcılar şekerli bir içecek elde etmek için ilave edilebilir.
  • Bunlardan başka, süzme peynir, vanilya özü, ıslatılmış yulaf, pişmiş beyaz fasulye, yumuşak tofu ve yoğurt da hem yüksek protein hem de yoğunluk için smoothie hazırlarken kullanılabilir.

Smoothie Türleri Nelerdir?

Smoothie’lerin en güzel yanı, sonsuz olasılıkta farklı içecek hazırlayabilme imkanıdır. İstediğiniz meyve veya sebzeleri, protein yönünden zengin tohum ve yağları ekleyerek ihtiyaçlarınıza uygun şekilde özelleştirebilirsiniz. Smoothie’lerinizin ne kadar sağlıklı olduğu, büyük ölçüde içine eklediğiniz gıdalara bağlı olarak değişebilir. Bazıları sebze ve meyve ile hazırlanırken, diğerleri şekerli veya sağlıksız ürünleri içerebilir.

  • Meyveli smoothie, özellikle tatlı bir lezzet için meyve, süt, yoğurt veya dondurma ile yapılır.
  • Yeşil smoothie, ıspanak gibi koyu yeşil sebzeleri kullanmalarından dolayı tipik olarak koyu yeşil renktedir.
  • Sağlık smoothie’si, takviyelerinizin yerine geçebilen ve günlük olarak önerilen tüm vitaminleri ve makro besinleri doğal bir biçimde sağlamak amacıyla besin içeriği miktarını optimize etmeyi amaçlayan smothie’lerdir. Yoğurt, süzme peynir, ipeksi tofu veya protein tozu içeren protein smoothie’leri bu gruba örnek verilebilir.
  • Zayıflamak için smoothie, genellikle  ilave şeker içermez ve genellikle iştahı azaltıp tokluk hissi vermek amacıyla keten tohumu veya badem yağı gibi sağlıklı yağlar içerir. Hem metabolizmayı hızlandırıp hem iştahı azaltarak kilo vermeye yardım eden yeşil çay veya kahve gibi kafein bazlı uyarıcılar da eklenebilir.
  • Tatlı smoothie, genellikle dondurma ya da şurup şeklinde ilave şeker ya da yağ içerir. Birçok tarif ilave şeker ya da süt ürünleri içeren birçok smoothie tarifi, çoğu zaman shake ile benzer bir lezzet oluşturabilir.

Çoğu smoothie, bu kategorilerden birine veya ikisine dahil olabilir, kategoriler arasında önemli miktarda örtüşme mevcuttur.

Smoothie içeceğinizi beğeninize ve o günkü ihtiyacınıza göre özelleştirebildiğiniz için dilediğiniz besinlerle zenginleştirmek oldukça kolaydır. İşlenmemiş tam meyve ve sebzelerle hazırlanan smoothie’ler son derece sağlıklı ve besleyici olabilir. Ancak smoothie ile kilo vermek için smoothie kullanmak istiyorsanız, hazırladığınız içeceğin kalorisi ve şeker miktarı konusunda dikkatli olmanız gerekebilir.

Smoothie Ne İşe Yarar?

Birçok insan smoothie içeceğini sabah kahvaltısı veya öğleden sonra atıştırması olarak tüketir. Vitamin, mineral ve lif açısından zengin gıdaların alımını artırmanın lezzetli bir yolunu oluşturan smothie’leri her gün tüketmenin yararları olduğu gibi dezavantajları da bulunabilir. Yoğun ve besin dolu bir bardak smoothie tüketmenin vücuda etkileri neler olabilir, gelin birlikte bakalım.

Günlük vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz

Smoothie içeceğinin en az bir porsiyon meyve veya sebze içerdiği göz önünde tutulduğunda, vitamin ve minerallerle dolu olması şaşırtıcı değildir. Bir oturuşta bir tabak ıspanak, bir kase yoğurt ve bir muz yeme ihtimalinizin düşüklüğüne karşın tüm bu malzemeleri bir karıştırıcıya atıp içecek olarak tüketerek günlük önerilen meyve ve sebze alımını gerçekleştirebilirsiniz.

Protein takviyenizi kolayca alabilirsiniz

Ortalama bir porsiyon sebze yaklaşık 2,5 gram protein içerir. Ancak bir yemek kaşığı badem yağı veya kenevir tohumu gibi başka malzemelerle sebzeleri birleştirdiğinizde, aldığınız proteini önemli miktarda artırabilirsiniz. Bir egzersiz programı uyguluyorsanız, günlük ihtiyacınızı karşılayan yüksek kaliteli bir protein kaynağı ekleyebilirsiniz.

Kan şekeriniz yükselebilir

Düzenli olarak smoothie içmenin en büyük dezavantajı, çoğu zaman yüksek miktarda şeker içermeleridir. Ancak smoothie’nizi evde yaptığınızda, aromasız yoğurt, gerçek meyveler gibi tam gıdalar kullanarak içeceğin şekerini mümkün olan en düşük seviyeye indirebilirsiniz. Ayrıca, smoothie’nizin toplam kalorisini azaltmak için sıvı olarak su kullanmanız önerilir.

Smoothie içtikten sonra açlık hissedebilirsiniz

Smoothie, çiğneme veya çiğnemeyle birlikte ilerleyen sindirim sürecinin önemli bir bölümünü atlar. Gıdaların vücut tarafından daha hızlı emilmesi kan şekeri seviyelerinizde ani yükselme ve düşmelere neden olabilir. Ayrıca, kullandığınız gıdaların yapısına bağlı olarak daha hızlı acıkmanız mümkün. Her gün smoothie içmeyi planlıyorsanız, içerisine bir miktar chia veya keten tohumu gibi tok tutabilecek malzemeler ekleyebilirsiniz.

Günlük kalori hedefinizi aşabilirsiniz

İçeceğinize özellikle kuru meyve gibi kalorisi yoğun yiyecekler eklediğinizde, smoothie’ler hızla bir kalori içeceği haline gelebilir. Bu nedenle, fıstık ezmesi, tohumlar, avokado ve rendelenmiş Hindistan cevizi gibi sağlıklı yağ kaynakları söz konusu olduğunda bile, fazla tüketmekten kaçınmanız gerekir. Bal, akçaağaç şurubu, dondurma, pekmez ve tahin gibi tatlandırıcıların miktarlarını kaşık veya bir ölçü aletiyle sınırlandırabilirsiniz.

Smoothie Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?

Smoothie içmek, günlük kalori ihtiyacınızı aşmanıza yol açmadığı sürece zayıflamak için etkili bir yol olabilir. Kilo vermek, birçok farklı etkenin dahil olduğu karmaşık bir süreç olsa da, zayıflamak için aldığınızdan daha fazla kalori harcamanız temel önem taşır. Zayıflamak için smoothie içmek, kalori tüketiminizi dengelemeye yardımcı olduğu için kilo vermenizi de kolaylaştırabilir. İçerisinde yer alan meyveler, sebzeler, tohumlar veya şeker ilavesiz yoğurtlar kilo kaybetmeye yardım eden gıdalar arasındadır.

Bazı insanlar zayıflama diyeti uygularken smoothie içmenin kolaylık sağladığını düşünürken, bazıları ise gıdaları çiğnemedikleri sürece tokluk hissetmeyebilir. Hazırlarken kalorisi düşük, protein ve lif içeriği yüksek besin maddelerine öncelik verirseniz, smoothie içeceğiniz sizi bir sonraki öğüne kadar tok tutabilir. Smoothie tüketimi günlük her öğünün yerini almak yerine diyetinizin tamamlayıcısı olarak işlev gördüğünde etkili olabilir. Bununla birlikte, beslenme ihtiyaçlarınız ve kilo verme kapasiteniz, yaş, hareket ve sağlık durumu, yaşam tarzı gibi birçok farklı faktöre bağlıdır.

scrolltotop svg