Sömestir / Yarıyıl Tatili Nasıl Değerlendirilmeli?
Ev & Yaşam

9 dk okuma

Sınavlar, ödevler, derslerle geçen yorucu ve stresli bir eğitim dönemi sona ermek üzereyken öğrencileri şimdiden tatilde yapacaklarının heyecanı sarmış durumda. Onlar karne hediyelerinin, gönüllerince oyun oynamanın, yataktan biraz daha geç çıkmanın, kendilerini geliştirip hobi edinebilecekleri yetenek ve beceriler geliştirmenin hayalini kurarken aileler ise çocuklarının eğitimi ile ilgili planlamaları da göz önüne alıyor.  Peki, sömestr tatili nasıl geçirilmeli?

Yarıyıl Tatili Çocuklar için Güçlü Bir Motivasyon Kaynağı

Çoğu aile özellikle karnesinde zayıf notları olan çocuklar için endişe ederek  yarıyıl tatilini tamamen eksikleri tamamlamaları üzerine birçok ders ve çalışma planı ile dolduruyor. Tabii ki eğitim dönemine verilen bu ara aynı zamanda çocukların eksiklerini tamamlamaları ve yeni döneme hazırlanmalı açısından da değerlendirilmeli ancak onların eğlenme/dinlenme ihtiyaçları göz ardı edildiğinde yeni döneme motivasyon düşüklüğü ile başlamaları oldukça yüksek bir olasılık.

Peki, çocukların motivasyonunu artırmak, yeni döneme dinlenmiş ve keyifli başlamaları için neler yapılabilir? Örneğin, çocuğunuzu yetenek ve ilgi alanlarına göre bazı hobilere yönlendirebilir veya ona çok sevdiği bir alanla ilgili güzel bir yarıyıl hediyesi alabilirsiniz.

Sömestr için En İyi Hediyeler Turkcell Pasaj’da

Sömestr tatili gelmiş çatmış iken çocuklara Turkcell Pasaj üzerinde de bulabileceğiniz faydalı ve eğlenceli bir karne hediyesi almayı düşünüyorsanız işte bazı alternatifler:

  • Malum artık hemen hemen tüm çocuklar bilgisayarlarla fazlasıyla yakın ilişki içinde. Onlara hem dersleri hem de diğer kullanımları için yeni bir bilgisayar almayı düşünebilirsiniz.
  • Peki, çocuğunuzun teknolojiye ilgi duymasını sağlayacak ya da var olan yatkınlığını geliştirecek bir ürüne ne derseniz? Özellikle yeni neslin çok meraklı olduğu robot, droid, helikopter vb. teknolojik ürünler alınabilecek en güzel karne hediyeleri arasında yer alıyor.
  • Sömestr hediyesi olarak çocuklara onların açık havada ve diğer arkadaşlarıyla sosyalleşerek aktifleşmelerine yardımcı olabilecek scooter, elektrikli katlanır bisiklet, drone gibi eğlenceli ürünler de alınabilir.
  • Ailelere çocukların nerede olduğunu güvenle takip edebilme fırsatı ve çocuklara da daha fazla özgürlük sağlayan birbirinden şık tasarımlı rengarenk akıllı saatler de güzel bir karne hediyesi alternatifi.
  • Çocukların beceri, yetenek ve zekasını geliştirme fırsatı sunan ürünler mi arıyorsunuz? O zaman çeşit çeşit çocuk gelişim ürünleri tam sizin almak isteyeceğiniz türde bir karne hediyesi olabilir!
  • Fotoğraf çekme, sunum yapma, drone kullanma, bisiklet sürme… Çocuklarınıza onlara uygun hobi hediyeleri de verebilir; onların hem eğlenceli vakit geçirmelerini hem de sevdikleri şeyleri geliştirmelerini destekleyebilirsiniz.
  • Çağımızda bilgisayar oyunları oynamak çocukların en eğlendikleri alanlar arasında belki de başı çekiyor. Aileler zaman zaman biraz endişelense de çoğu uzman aşırıya kaçmamak koşuluyla oyun oynamanın onlara yararlı olduğunda hemfikir görünüyor. Dolayısıyla onları çok sevdikleri oyunlarda desteklemek isterseniz oyuncu ürünleri de ideal bir karne hediyesi olabilir.

Sömestr Tatili Tamamen Eğlenceye ve Dinlenmeye mi Ayrılmalı?

Sömestr tatili esnasında çocuklara çok fazla ders çalışma baskısı yapmak genellikle onların yorucu bir dönem sonrasında dinlememelerine, tatil heyecanlarını yitimelerine ve ikinci döneme motivasyon düşüklüğü ile başlamalarına neden oluyor. Bunun yanı sıra tatil diye derslerden tamamen kopmak ve ara dönemi plansız şekilde geçirmek de çocuklar için pek faydalı değil.

Öncelikle belirli bir program doğrultusunda hareket etmeye alışmış çocuklar beden ve zihinlerini bu planlamadan çok fazla uzaklaştırdıklarında kendilerini yeniden disipline etmekte çoğu kez zorlanıyorlar. Yarıyıl tatilinde ağırlık dinlenme ve eğlenme üzerine kurulu olsa da birçok uzman çocukların derslerden, kendilerini geliştirecek aktivitelerden çok da kopmamalarını öneriyor.

Sömestr tatili sadece dinlenme, keyif yapma, oyun oynama ve eğlenme için değil yeni döneme hazırlık yapmak, bazı yararlı, entelektüel beceri ve hobiler edinmek yönünde de bir fırsat olarak görülebilir.

Karne hediyesi önerilerinde de belirtildiği gibi çocuklar özellikle hızlı teknolojik gelişmelerin yaşandığı bazı alanlara yönelebilir, tatili yeni hobi ve beceriler edinmek adına iyi bir şekilde değerlendirebilirler.

Örneğin, teknoloji temalı alanlara çocuğunuzun yeteneği olabilir ya da siz bu alanda onun gelişmesini hedefliyor olabilirsiniz. Alacağınız teknolojik ürünler onu teşvik etmek açısından oldukça önemli. Gerekli eğitim ve destekle beraber çocuklar yeni beceriler edinebilir ve bunları hem sosyal hem eğitim ve kişisel gelişimleri için kullanabilir.

Yarıyıl tatilini en iyi değerlendirme yöntemlerinden biri de şüphesiz ki kitap ya da ilgi alanlarına yönelik dergi vb. yazılı kaynakları okumak. Özellikle kitap okuma alışkanlığını henüz oturtamamış olan çocuklar için daha fazla boş zamanın olduğu yarıyıl tatili güzel bir fırsat. Gün içinde kısa sürelerle de olsa okumaya zaman ayırmaya alıştıklarında bunu sadece tatilde değil okul zamanlarında da devam ettirme şansları yükseliyor.

Çocuklar için fiziksel aktivite de son derece büyük bir önem taşıyor. Günümüz koşullarında çocuklar zamanlarının büyük çoğunluğunu bilgisayar karşısında geçiriyor. Spor yapmak ya da açık hava etkinliklerine katılıp fiili olarak başkalarıyla sosyalleşmek onlara büyük yarar sağlayabilir. Yürüyüş, basketbol, futbol, bisiklet sürme, scooter kullanma gibi aktiviteler onların hem eğlenmelerini hem sosyalleşip her açıdan daha sağlıklı olmalarını destekler.

Yarıyıl Tatilinde Ne Kadar Ders Çalışılmalı?

Gelelim çoğu öğrencinin pek de hoşlanmadığı kısma: ders çalışmak. Tatil artık boş vakit gibi algılanmıyor; çoğu aile bu zamanı iyi değerlendirip çocukları için planlama yapması gerektiğini farkında. Çocukların dinlenip eğlenmek için can attıkları yarıyıl tatilinde onlara ders çalıştırmak biraz zor olabilse de uygun yöntemi bularak onları bu yönde de teşvik edebilmek mümkün.

Peki, çocuklar ne kadar süre ders çalışmalı? Bu sorunun yanıtını standart olarak verebilmek mümkün değil. Her çocuk ayrı bir birey; dolayısıyla ihtiyaçları, yetenek ve becerileri de değişkenlik gösteriyor. Karnesinde ders notları iyi olan çocukların dahi bu tempoyu sürdürebilmeleri adına tatilde ders çalışmaya, konu tekrar edip soru çözmeye devam etmeleri öneriliyor.

Özellikle ders notları düşük ya da bazı alanlarda eksiklikleri olan öğrenciler yarıyıl tatilini bunları telafi etmek adına iyi bir şekilde değerlendirebiliyor. Bu noktada ailelerin öğretmenler ya da öğrenci koçları gibi yetkin kişilerle iletişim kurmaları ve onların önerileri doğrultusunda planlama yapmaları oldukça yararlı. Çocuklara notları düşük diye çok baskı yapmak ise onların kendilerine güvenini kaybettirip maalesef daha kötü sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle tatil planı için öğretmenlerden destek alarak daha sağlıklı bir rutin oluşturabilirsiniz.

Yarıyıl Tatili Çocuklar ile Nitelikli Vakit Geçirmek için de Bir Fırsat!

Sömestr tatili çocuklar için yeni döneme hazırlanmak, spor yapmak, bol eğlenmek, dinlenmek ve yeni hobiler, beceriler edinmek için iyi bir fırsat. Tüm bunların yanı sıra aileler çocukları ile vakit geçirmek için daha fazla vakit buluyor.

Günümüzde çoğu ailede her birey oldukça meşgul ve birbirine zaman ayırmakta zorlanıyor. Hazır çocuklar tatildeyken onlarla daha fazla birlikte olarak iletişiminizi güçlendirebilir, tatile çıkabilir ya da birlikte eğlenebileceğiniz hobilere merak salabilirsiniz.

Sonuç olarak sömestr tatili iyi ve uygulanabilir bir planla hem sizin hem çocuğunuz için çok verimli bir zaman dilimi haline gelebilir. Tatil yaklaşırken çocuklarınızın heyecanla bekledikleri karne hediyesine karar vermek içinse Turkcell Pasaj’daki çok çeşitli fırsat ve avantajları değerlendirebilirsiniz.

scrolltotop svg