Yapay Zeka Nedir? ChatGPT Nasıl Kullanılır?
Slider

7 dk okuma

Makinelerin insan benzeri görevleri gerçekleştirmesi, deneyimden öğrenmesi ve yeniliklere uyum sağlaması açısından yapay zeka oldukça önemlidir. İnsan zekasını taklit eden yapay zeka, çeşitli algoritmalarla çalışır. İngilizcede Artifical Intelligence olarak AI şeklinde kullanılan yapay zeka, pek çok uygulamanın gelişmesine de katkı sağlar.

Chat GPT yapay zeka tarafından geliştirilen özel bir sohbet robotudur. Özellikle kısa süre içinde popüler hale gelen Chat GPT diğer yazılım ürünleri gibi pek çok kişinin ilgisini çekti. Farklı alanlarda kullanılmaya başlanan Chat GPT uygulaması, Google’da aranan herhangi bir konu ile ilgili tüm seçenekleri sunabiliyor. Bu sayede kullanıcılar aradıkları sorunun yanıtını daha kolay bir şekilde bulabiliyor. Özellikle son güncellemelerden sonra Chat GPT, soruların yanıtlarının da ötesinde görsel oluşturma, tasarım yapma gibi kolaylıklar da sağlıyor. Peki yapay zeka hangi alanlarda kullanılıyor? Gelin birlikte göz atalım.

Yapay Zeka Kullanım Alanları Nelerdir?

Yapay zekanın hitap ettiği birçok farklı alan vardır. Farklı işleri hızlı ve kolay bir şekilde halletmek için yapay zekanın çeşitli algoritmalarından yararlanabilirsiniz. Yapay zeka kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yapay zeka, sesleri tanıyarak anlama ve cevap verme işlevine sahiptir.
  • Görüntüleri dijitalleştiren yapay zeka, piksele ve koda dönüştürme özelliğine sahiptir. Bu sayede görüntü işleme alanında kullanılabilir. Özellikle görüntü işleme alanında kullanılan yapay zeka algoritmalarına otonom araçlar örnek verilebilir.
  • Doğal dil işleme alanında da yapay zekadan yararlanmak mümkündür. Birçok farklı dili konuşanların iletişimini kuvvetlendirmek için kural, istatiksel analiz ve derin öğrenme gibi yaklaşımlardan yararlanır.

Yapay zeka ile fotoğraf oluşturma da oldukça sık kullanılır. Özellikle fotoğrafları bir sanat eserine dönüştürme konusunda yapay zekanın çok başarılı algoritmaları vardır.

Chat GPT özelinde kullanım alanlarına bakılacak olursa şunlar örnek verilebilir:

  • İş fikri üretmek
  • E-posta yazmak
  • Koddaki hataları ayıklamak
  • Kod ve uygulama yazmak
  • Ödev yapmak
  • Blog fikri üretmek
  • Hikaye, roman, şiir yazmak

Chat GPT Nasıl Kullanılır?

Chat GPT, yapay zeka algoritmalarıyla geliştirilmiş bir sohbet modelidir ve kullanımı hakkında birçok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Bu yapay zeka modelini bilgisayarınız veya telefonunuzdan ücretsiz olarak kullanmak için ilk olarak https://chat.openai.com web sitesine girmeniz gerekmektedir. Eğer OpenAI üyeliğiniz varsa, “Log In” seçeneğiyle hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Hesabınız yoksa, “Sign Up” butonuna basarak yeni bir üyelik oluşturabilirsiniz. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra, açılan sohbet ekranından Chat GPT ile sohbet etmeye başlayabilirsiniz.

Chat GPT’yi kullanmak için hesap oluşturup giriş yaptığınızda, bazı standart yetkinlikler ve sınırlamalarla karşılaşırsınız. Bu bilgiler, Chat GPT ile etkileşiminizi gözden geçirebileceğiniz ve yapay zeka eğitmenlerinin sistemin performansını değerlendirmesini sağlayan bilgilerdir.

Yapay zeka sohbeti için, arayüzün alt kısmında bulunan mesaj kutusuna tıklamanız yeterlidir. Chat GPT’ye sorduğunuz sorulara kısa sürede yanıt alabilirsiniz. Eğer verilen yanıttan memnun değilseniz, “Try Again” butonuna tıklayarak farklı bir yanıt alabilirsiniz. Ayrıca, mesaj kutusunu kullanarak Chat GPT’nin size verdiği yanıtlara cevap verebilirsiniz. Sol tarafta bulunan “New Thread” seçeneğine basarak konuşmayı sıfırlayabilir ve yeni bir konuşma başlatabilirsiniz.

Yapay Zeka Chat Uygulaması Chat GPT Özellikleri

Chat GPT OpenAI tarafından geliştirilen bir sohbet yazılımı olarak bilinse de aslında çok daha fazla özelliğe sahiptir. Bu yapay zeka uygulamasında bulunan diğer özellikler şunlardır:

  • Metin çevirisi yapma: Herhangi bir dildeki metni kolay bir şekilde çevirebilirsiniz.
  • Matematiksel denklem çözme ve işlem yapma: Denklemlerin nasıl çözüldüğünü de öğrenebilirsiniz.
  • Sınıflandırma yapma: Bilgileri hızlı bir şekilde sınıflandırma özelliğine sahiptir.
  • Metin yazma: Çeşitli konularda makale, senaryo gibi metin türlerini Chat GPT ile yazdırabilirsiniz.
  • Hataları ayıklama ve çözme: Kod yazma ve geliştirme özelliğine sahip olan Chat GPT sayesinde kod bloğundaki hataları öğrenebilir ve bunları düzeltebilirsiniz.
  • Yazılım geliştirme: Çeşitli yazılımları geliştirme konusunda Chat GPT’den yardım alabilirsiniz.
  • Tavsiye isteme: Herhangi bir etkinlik, mekan ya da konu hakkında Chat GPT’ten öneri alabilirsiniz.

Chat GPT Kullanımı ile İlgili İpuçları

Chat GPT kullanarak siz de pek çok işi kolaylıkla yapabilirsiniz. Ancak bunun için bazı ipuçlarını bilmeniz gerekir. Chat GPT yapay zeka hakkında bilgi edinerek ve bu ipuçlarını takip ederek istediğiniz sonuçlara daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.

  • Chat GPT’ye sorduğunuz sorular ile onu eğiterek daha net cevap alabilirsiniz.
  • Doğru ve net komutlar verdiğinizden emin olursanız, aradığınız cevaba daha kolay ulaşabilirsiniz. Örneğin bir hikaye yazmasını istiyorsanız Chat GPT’ye konu, tema, karakterler ve zamanla ilgili birer kelimelik bilgiler verebilirsiniz.
  • Chat GPT’ye öncülük ederek örnek verebilir ve sizin için diğer örnekleri sıralamasını sağlayabilirsiniz.
  • Sorularınızı İngilizce olarak yöneltirseniz, daha fazla kaynaktan cevap gelmesini sağlayabilirsiniz.

Chat GPT Ücretli mi?

Kullanıcıların en sık arattığı sorulardan biri Chat GPT’nin ücretli olup olmadığıdır. Şu an Chat GPT uygulaması ücretsizdir. Ancak yazılım geliştikçe, beta sürüm değiştikçe Chat GPT’nin ücretli olma ihtimali vardır. OpenAI resmi web sitesi üzerinden kolay bir şekilde erişebileceğiniz Chat GPT 3 ile ücretsiz bir şekilde sohbet edebilir ve çeşitli işleriniz için bu yazılımın avantajlarından yararlanabilirsiniz. Apple ve Android telefonlarınızdan Chat GPT’ye ulaşabilir, sorularınızın yanıtlarını öğrenebilirsiniz.

Chat GPT hangi dillerde cevap verebiliyor?

İngilizce, Türkçe, Almanca, Fransızca, İspanyolca gibi birçok farklı dilde Chat GPT’ye sorulan sorulara yanıt almak mümkün.

scrolltotop svg