Yeni Atatürk Kültür Merkezi’nde Görmeniz Gereken Etkinlikler
Gezi Rehberi

9 dk okuma

AKM olarak da bilinen Atatürk Kültür Merkezi, 1969 yılından bu yana İstanbul’un önemli sanat merkezlerinden biridir. Özellikle tiyatro, bale, opera, konser gibi sanatsal etkinlikler ile kongre amaçlı olarak kullanılan bu merkez, Cumhuriyet döneminin önemli yapılarından biri olmayı başarmıştır.

Ancak AKM, 2008 yılında 10 yıllık bir kapanma sürecine girmişti. 2018 yılında da yenilenmek üzere yıkılmıştı. Geçtiğimiz haftalarda ise yeni binanın inşaatı tamamlandı ve yeni Atatürk Kültür Merkezi, yeniden seyircileri ile buluşmak üzere kapılarını açtı.

Yeni bina, toplamda 95 bin 600 metrekarelik bir kapalı alana sahip bulunuyor ve beş ayrı bloktan oluşuyor. Atatürk Kültür Merkezi etkinlikleri, 7’den 77’ye herkese hitap eden pek çok gösteri ile sezonu açmış durumda. İşte, önümüzdeki günlerde seyircileri ile buluşmaya hazırlanan AKM etkinlikleri…

Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Etkinlikler

Bana Seni Gerek

Yunus Emre’nin anılacağı konser; İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu ve İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu’nun bir araya gelmesiyle gerçekleştirilecek. AKM Tiyatro Salonu’nda gerçekleşecek konserin bilet fiyatları 30 TL ila 50 TL arasında değişiyor.

Tarih: 12 Aralık 2021 Pazar 11:30

Anna Karenina

Yazar Lev Tolstoy’un aynı adlı romanından sahneye aktarılan Anna Karenina, 19. yüzyıl Rusya’sına uzanıyor. Anna Karenina’nın Kont Vronski ile tanışması ve aralarında başlayan yasak aşk ile toplum kuralları bir kez daha sorgulanıyor. İki perdeden oluşan oyunun bilet fiyatları 30 TL ile 50 TL arasında değişiyor.

Tarih: 15 Aralık 2021 Çarşamba 20:00

          16 Aralık 2021 Perşembe 20:00

          18 Aralık 2021 Cumartesi 20:00

Yeni Hayat

MDTist sanatçılarının yeni koreografilerden oluşan gösterisi Yeni Hayat, modern dansın umut, coşku ve yeni bir hayatı simgeleyen sahne tasarımı ile buluşmasını gözler önüne seriyor. Bir saat sürecek olan gösterinin bilet fiyatları 40 TL ila 65 TL arasında değişiyor.

Tarih: 14 Aralık 2021 Salı 20:00

          21  Aralık 2021 Salı 20:00        

Orta Anadolu Türküleri

Usta sanatçı Neşet Ertaş, vefatının 9. yılında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek konserle anılacak. Bu anma gecesinde, Neşet Ertaş’ın eserleri İstanbul Devlet Türk Halk Müziği sanatçıları İsmail Altunsaray ve Nilgün Kızılcı tarafından seslendirilecek. Bu özel gecenin bilet fiyatları ise 30 TL ila 50 TL arasında değişiyor.

Tarih: 12 Aralık 2021 Pazar 20:00

Türk Müziği Akşamları

İstanbul Devlet Modern Folk Müziği Topluluğu sanatçıları tarafından düzenlenen konserde, 1960’lı yıllar ile 1990’lı yıllar arasındaki sevilen ve Türkçe pop müziğine damga vurmuş eserler seslendirilecek. Atatürk Kültür Merkezi’nin Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilecek konserin bilet fiyatları 25 TL ila 40 TL arasında değişiyor.

Tarih: 14 Aralık 2021 Salı 19:30

Bottesini 200. Doğum Yıl Dönümü Konseri

İtalya’nın önemli bestecilerinden, kontrbas ustası Giovanni Bottesini, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek gecede anılacak. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası sanatçıları, 200. doğum gününde Bottesini’ni bestelerini seslendirecek. Gecenin bilet fiyatları 40 TL ila 60 TL arasında değişiyor.

Tarih: 17 Aralık 2021 Cuma 20:00

Kahve Konserleri

Çocukluk döneminden beri piyanoya gönül veren ve çok sayıda önemli ödülün de sahibi olan piyano sanatçısı Tuna Bilgin, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kahve Konserleri serisinin konuğu olacak. AKM Çok Amaçlı Salon’da düzenlenecek konserin bilet fiyatları 30 TL ila 50 TL arasında değişiyor.

Tarih: 18 Aralık 2021 Cumartesi 11:00

Mevlana Mukabelesi

İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikte, Mevlevilerin aşkla dönme hareketi olan semâ sergilenecek. AKM Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek gecenin biletleri 30 TL ila 50 TL arasında değişiyor.

Tarih: 19 Aralık 2021 Pazar 20:00

Gala Bale

Bale sanatının önemli eserlerinin sahneleneceği gece, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından düzenlenecek. AKM’nin tiyatro sahnesinde gerçekleşecek gecenin bilet fiyatları ise 70 ila 140 TL arasında değişiyor. Gösteri aynı zamanda Anadolu yakasındaki seyircileri için Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde de sergilenecek.

Tarih: 25 Aralık 2021 Cumartesi 20:00

Gönülden Nağmeler

Ankara ve İstanbul devlet koro ve topluluklarına bağlı solist sanatçılar, Atatürk Kültür Merkezi’nde unutulmaz Türk Halk ve Türk Sanat Müziği eserlerini seslendirmek üzere bir araya geliyor. İki bölümden oluşan konserin ilk yarısı fasıl eşliğinde sürerken ikinci yarıda solo eserlere yer verilecek. Gecenin biletleri 30 TL ila 50 TL arasında satışa çıkarılmış durumda.

Tarih: 27 Aralık 2021 Pazartesi 20:00

İsmet İnönü’yü Anma Konseri

Şef Naci Özgüç önderliğinde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası tarafından düzenlenecek etkinlikte, klasik müziğin önemli bestecilerinden Wolfgang Amadeus Mozart’ın eserlerine yer verilecek. Gecede piyanoda ise Cem Babacan bulunuyor. Gecenin bilet fiyatları 30 TL ila 50 TL arasında değişiyor.

Tarih: 24 Aralık 2021 Cuma 20:00

Leyla ile Mecnun

Efsanelere konu olan iki aşık Leyla ile Mecnun’un hikayesinin sahnelendiği tiyatro oyununun yazarlığını Prof. Dr. İskender Pala üstleniyor. Yaklaşık iki saat sürecek iki perdelik oyunun bilet fiyatları ise 30 TL ila 50 TL arasında değişiyor.

Tarih: 4 Ocak 2022 Salı 20:00

          5 Ocak 2022 Çarşamba 20:00

          6 Ocak 2022 Perşembe 20:00

Yeni AKM’ye Nasıl Gidilir?

Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul’un Avrupa yakasında bulunuyor. 13 yıllık uzun bir aradan sonra yeniden hizmete açılan bina, Taksim Meydanı’nda yer alıyor.

AKM binasına kolaylıkla ulaşmak için çeşitli ulaşım imkanları bulunuyor. Toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşmak isterseniz Taksim Meydanı’na metro, otobüs ya da dolmuş gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak rahatlıkla gelebilmeniz mümkün.

Anadolu yakasından deniz yolu ile ulaşmak isterseniz Beşiktaş veya Karaköy’den vapura bindikten sonra otobüs veya metro yoluyla da Taksim Meydanı’na ulaşabilirsiniz.

Atatürk Kültür Merkezi’nin Özellikleri

Opera binası olarak tasarlanan binanın yapımına 1946 yılında başlanmıştır, ancak tamamlanarak hizmete açılması İstanbul Kültür Sarayı adıyla 1969 yılında gerçekleşmiştir. Bina, hizmete açılmasından sadece bir yıl sonra çıkan bir yangın sebebiyle hasar görmüş ve tadilat çalışmaları sebebiyle bir süre kapatılmak zorunda kalmıştır. Yaklaşık sekiz yıllık bir kapanmanın ardından 1978 yılında ismi değiştirilerek ve bu kez Atatürk Kültür Merkezi adıyla yeniden seyircileri ile buluşmaya başlamıştır.

2000’li yıllara kadar aktif bir şekilde varlığını sürdüren bina, o haliyle hizmetlerine devam etmiştir. Ancak 2008 yılına gelindiğinde yeniden kapatılarak günümüze kadar kapalı bir şekilde kalmaya devam etmiştir.

2018 yılının şubat ayında Atatürk Kültür Merkezi binası yıkılarak yenisinin yapımı için inşaatına başlanmıştır. Yeni AKM binası yapılırken eski binanın karakteristik özellikleri, atmosferi ve ikonik yapısının korunması esas alınmıştır. Bu anlamda eski binanın seramik çalışmalarını yapan seramik sanatçısı Sadi Diren’in hazırladığı duvar, aslını koruyarak yeniden yapılmıştır. Aynı özenle opera fuayesinde bulunan döner merdiven de aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilerek yeni binadaki yerini almıştır.

scrolltotop svg