Air Fryer Nasıl Temizlenir?
Elektronik

10 dk okuma

Hava fritözü olarak da bilinen airfryer modelleri kapasitesi ya da özellikleri fark etmeksizin sebzeleri, meyveleri, kuru ya da donuk gıdaları dakikalar içerisinde hatırlamanıza yardımcı olan mutfak elektroniklerinden biridir. Pratikliği sayesinde oldukça popüler hale gelen airfryer seçenekleri çok az ya da hiç yağ kullanmadan pişirme sağlar ve sağlıklı yemekler tüketmenize olanak tanır.  Peki bir airfryer nasıl temizlenir? Airfryer ne sıklıkla ve ne tür malzemelerle temizlenmeldir? Pek çok kullanıcı tarafından merak edilen temizlik konusu cihazlarınızın ömrü açısından son derece önemlidir. Çünkü airfryer hazne dahil tüm bileşenlerin malzemesi temizlik rutinlerini önemli ölçüde etkiler. Birçok airfryer parçaları bulaşık makinesinde yıkamaya uygunken bazı parçalar ise su ile temas etmemelidir.

Airfryer’ınızı ilk günkü gibi uzun süre kullanmanız için yıkama ve temizleme yöntemlerini sizin için bir araya getirdik. İşte airfryer temizliği için pratik ve hayat kurtaran püf noktalar!

Airfryer’ı Ne Sıklıkla Temizlemelisiniz?

Airfryer sıcak hava fritözleri, mutfak aletleri arasında çok yönlü ve kolay kullanımı ile bilinir, ancak temizlenmesi bazen zor olabilir. Fritöze, fırına ve mangala sağlıklı bir alternatif sunan airfryer az da olsa  kızartma yağı kullanıldığı için kirlenir. Ayrıca yiyecekler sepete ve damlama tepsisine yapışır ve sıçrayan yağ, ısıtma elemanını kirleterek kullanım sırasında hoş olmayan kokuların oluşmasına neden olur. Bununla birlikte airfryer pişirme esnasında biraz dumana maruz kalabilir. Duman yemeğin tadını etkilemez, ancak sağlığa zararlı maddeler içerir. Bu nedenle, en lezzetli ve en sağlıklı yiyecekler için airfryer’ı düzenli olarak temizlemek gerekir. Günlük temizlik tüm mutfak eşyalarında olduğu gibi en iyi seçeneklerden biridir. Böylece sıçrayan yağların yerleşmesi önlenir ve daha kolay bir temizlik rutini ile airfryer ilk günkü gibi görünebilir. Bu nedenle unutulmaması gereken en önemli nokta sepet, damlama tepsisi ve haznenin her seferinde gerçekten temizlenmesi gerektiğidir.

Airfryer’ın çıkabilen tüm parçaları büyük olasılıkla bulaşık makinesinde yıkanabilir. Ancak emin olmak için kılavuza bakmanız son derece önemli bir detaydır. Çünkü bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun olmayan parçalar ısı ve deterjanla işlevini kaybedebilir ve yüzeyleri aşınabilir.  Bulaşık makinesi ya da elde yıkama sonrası dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise airfryer’ı yeniden monte etmeden önce parçaların kuru olduğundan emin olunmasıdır. Her kullanımdan sonra dışını temizlemek için ise mikrofiber bez kullanmanız tavsiye edilir. Mikrofiber bezi sabunlu suda ıslatıp, airfryer’ın içini ve dışını silebilir,  sepeti ve iç parçalarını kurumaya bırakabilirsiniz.

Temizlik sürecinde ısıtma elemanını düzenli olarak kontrol etmeniz, cihazın prize takılı olmadığından emin olmanız oldukça önemlidir. Üzerinde biraz yağ varsa, önce airfryer’ın soğumasını beklemeniz gerekir.

Sıcak Airfryer için İpuçları

Airfryer yeni kullanıldıysa soğumasını beklemek gerekir. Çeşitli kaplamalardan, metallerden ve plastiklerden oluşan airfryer’lar ani ısı değişimlerinden olumsuz etkilenebilir. Bu yüzden 180 derece veya üstündeki tepsiye soğuk su dökmemeniz gerekir. Çünkü soğuk su, tepsi veya sepetin kalitesini, malzemesini etkileyebilir. Airfryer haznesine ılık su dökmek ideal bir uygulamadır. Ayrıca bir su püskürtücüyü bulaşık deterjanı (herhangi bir yağ giderici) ve su ile doldurabilir ve yağın emilebilmesi için airfryer tepsisine püskürtebilirsiniz.

Adım Adım Airfryer Temizliği

Airfryer’ların her bir parçası farklı malzemelerden yapıldığı için farklı temizlik talimatlarına sahiptir. marka bazında da farklılık gösteren bu parçalar genellikle zarar görmeden benzer şekillerde temizlenebilir. Örneğin Philips HD9650/90 XXL Avance Collection airfryer fritöz alüminyum kaplama çelikten üretildiği için bulaşık makinesinde veya elde temizlemeye uygundur. Dışı ise birinci sınıf, pürüzsüz plastiktir. Bu sayede sabunlu su ile rahatlıkla silinebilir.

Adım 1: Airfryer sepetini ve tepsisini temizleme

Airfryer’ın kullanım sonrası temizliği uzun sürmez. Kirler ve yağlar yanmadığı sürece klasik yöntemlerle eski haline getirilebilir. Ancak  inatçı tortuları çıkarmak için keskin bir nesne veya metal ovma pedi kullanmamak önemlidir. Parçaların yapışmaz kaplaması zarar görebilir. Yumuşak bir fırça veya sünger kullanmak airfryer için en uygun seçeneklerdir.

Airfryer’ın parçaları ve aksesuarları bulaşık makinesinde yıkanabilir ve bu çok kolaydır. Ancak, bulaşık makinesi inatçı yağ kalıntılarını her zaman temizlemeyi başaramaz. Bu kalıntılar kapta ve sepette kaldığında yalnızca hoş olmayan bir koku bırakmakla kalmaz, airfryer’ınızı hijyenik bir şekilde kullanmanızı önler. Bu tür yanmış yağları ovmadan çıkarabilirsiniz. Sepeti bir kase ılık su ve birkaç damla bulaşık deterjanı içinde 10 dakika bekletmek inatçı yağların ve kalıntıların yumuşaması için iyi bir yöntemdir. Daha sonra sepetin her tarafını yumuşak bir sünger veya bulaşık fırçası ile kısa sürede temizleyebilirsiniz.

Adım 2: Airfryer ısıtma elemanının temizlenmesi

Airfryer’ın ısıtma elemanı, cihazın üst kısmında yani sepetin üzerinde bulunur. Bu ısıtma elemanı, kullanım sırasında yağ sıçraması nedeniyle kirlenebilir. Bunun temizlenmesi daha zordur çünkü ısıtma elemanını cihazdan ayırmamanız gerekir. Elemanı bulaşık deterjanlı ıslak bir bezle temizleyemiyorsanız diş fırçası ve deterjan kullanabilir ya da aşağıdaki adımları izleyerek airfryer’ın ısıtma elemanını kabartma tozu ile temizleyebilirsiniz:

  • Bir sprey şişesine 100 mililitre su ve 3 gram kabartma tozu doldurun ve şişeyi iyice çalkalayın.
  • Sepeti ve damlama tepsisini çıkarın ve airfryer’ı baş aşağı yerleştirin.
  • Kirli bölgelere odaklanarak ısıtma elemanına kabartma tozu solüsyonunu püskürtün ve bir dakika kadar ıslanmasına izin verin.
  • Ardından airfryer’ı tekrar dik konuma getirin ve 30 dakika bekledikten sonra damlama tepsisini ve sepeti tekrar cihaza koyun.
  • Kabın içine airfryer içinde nemli bir hava oluşturması için bir miktar su dökün, ardından airfryer’ı 200 derecede 20 dakika çalıştırın.
  • 20 dakika sonra sepeti ve kabı çıkarıp suyu lavaboya boşaltabilirsiniz. Airfryer soğurken bu parçaları durulayabilir, kalan kirleri temizleyebilirsiniz.
  • İnatçı kirler için kabartma tozu ve diş fırçası ideal bir seçimdir.
  • Son olarak airfryer’ı tekrar dik konuma getirin, parçaların kuru olduğundan emin olduğunuzda birleştirerek muhafaza edebilirsiniz.

Farklı adımlar arasında bekleme nedeniyle ısıtma elemanının temizlenmesi oldukça zahmetli bir iştir. Bu yüzden doğal olarak bunu sık sık yapmak istemeyebilirsiniz. Bir dahaki sefere airfryer’ın sepetini fritöz filtresiyle kaplayarak işinizi kolaylaştırmanız mümkün. Harici olarak satın alabileceğiniz filtreyi boyutuna göre kesip ısıtma elemanına temas etmeyecek şekilde yerleştirebilirsiniz. Fritöz filtresi, ısıtma elemanını sıçrayan yağdan korur. Bu şekilde, ısıtma elemanını temizlemek için zamandan ve emekten tasarruf edebilirsiniz.

Adım 3: Airfryer parçalarının kurutulması

Parçaları bulaşıklık üzerinde kurumaya bırakabilirsiniz, ancak parçalarınızda bir çeşit kireçlenme olabilir. Parçaları bir bez ile kurulamak cihazın ömrü açısından ideal yöntemlerden biridir. Ayrıca kulpu cihaza bağlayan vidaların paslanmaması için kuru olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Parçaları temizlik sonrası airfryer’a yerleştirip yaklaşık 5 dakika 180 derecede çalıştırarak da kurumasını sağlayabilirsiniz.

Adım 4: Airfryer’ın dışını temizleme

Airfryer’ı kapalı kullandığınız için fritözde veya  ocakta pişirirken olduğu gibi  sıçrayan yağlarla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Neyse ki cihazın dışı böyle kirlenmez ancak elleriniz kirliyken kulpu tutabilirsiniz veya yemek hazırlığı aşamasında sıçramalar meydana gelebilir. Temizlik için dikkat edilecek noktalar özellikle tutamak, kontrol düğmeleri ve muhtemelen ekrandır. Bu tür durumlarda ise airfryer’ı ıslak,  yumuşak bir bezle silmeniz yeterlidir.

Tüm bu aşamalar genel airfryer temizleme yöntemleri arasında yer alır, ancak sahip olduğunuz hava fritözünün farklı bakım talimatları olacağını unutmamanız gerekir. Bu nedenle ilk olarak ürün kullanım kılavuzunda yer alan talimatlara göz atmanız ve temizlik için önerilen yöntemleri uygulamanız tavsiye edilir.

scrolltotop svg