Airfryer ile Pratik ve Lezzetli Hamur İşi Tarifleri
Airfryer Tarifleri

8 dk okuma

Airfryer, klasik fritözlere iyi bir alternatif olarak tasarlansa da aslında çok yönlü pişirme olanakları sağlar. Çünkü bir fırının pişirebildiği her yemeği oldukça lezzetli, pratik, kısa sürede ve en önemlisi sağlıklı bir şekilde pişirebilir. Hava fritözü olarak da adlandırılan airfryer modellerinin en büyük avantajı ise çok çabuk ısınıp, kızartmaları, sulu yemekleri, tatlıları ve hamur işlerini oldukça kısa sürede pişirebilmesidir. Çünkü her airfryer 360 derece ısı yayar ve haznedeki yemeği çok yönlü pişirir. Bu sayede dakikalar içerisinde her yeri eşit pişmiş hamur işleri hazırlayabilirsiniz.

Turkcell Pasaj tüm airfryer modelleri için hemen tıklayın-> Airfryer Modelleri

Airfryer modelleri patates, tavuk, köfte gibi yağlı kızartılan yiyecekleri çok az yağda çeşitli beslenme şekillerine uygun hazırlamanızı sağlar. Ancak daha az bilinen ise airfryer modellerinin tart, poğaça, browni, kiş, lazanya ve çok daha fazla yemeği pişirebilmesidir. Bu nedenle ramazan ayında iftara ya da sahura lezzetli yemekler yapmanız mümkün. Gelin airfryer ile ramazan ayında kısa sürede ve pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz birbirinden enfes hamur işi tariflerine birlikte göz atalım.

Bonfileli Puf Böreği

Çeşitli lezzetlerle dolu ramazan sofralarının vazgeçilmez airfryer tariflerinden biri de böreklerdir. Bu nedenle raflı ya da çekmeceli airfryer modelleri ile pratik puf börekleri yapabilirsiniz.

Malzemeler: 1 adet tavuk/dana bonfile (250 gr), 9-10 dilim milföy hamuru (çözülmüş), 250 gr mantar, 1 soğan, 1 diş sarımsak, 1 yumurta veya biraz süt, dereotu, fesleğen, bir tutam tuz ve karabiber

Hazırlanışı: Soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayın. Mantarları temizleyin ve küçük parçalar halinde kesin. Tavuk ya da dana bonfileyi yaklaşık 8 parçaya kesin. Tavaya biraz yağ dökün ve soğan, sarımsak, mantar ve otları soteleyin. Soteleme işlemi tamamlandıktan sonra bir milföy hamuruna soteden ekleyin ve bir bonfile parçası yerleştirin. Hamurun dört köşesini birleştirin ve tepsiye dizin. Böreğin üzerine yumurta veya süt sürebilirsiniz. Airfryerınızı 180 derece ayarlayın ve 15 dakika altın rengi olana kadar pişirin.

Jambonlu Pizza

Airfryer söz konusu olduğunda yemek seçenekleriniz neredeyse sınırsızdır. Çünkü hem kızartma hem de pişirme fonksiyonlarını kullanarak pizzalar, pideler, soteler, kekler ve ızgaralar yapabilirsiniz. Ramazan ayında iftara ya da sahura ne pişirsem diye düşündüğünüzde büyük bir yardımcıdır. Örneğin bu tarifte olduğu gibi jambonlu pizza pişirebilirsiniz.

Malzemeler: 25 gr maya, 4 yk ılık su, 1 çay kaşığı tuz, 3 yk sıvı yağ, yaklaşık 1,5 sb buğday unu, 1/2 yk pizza sosu, yarım kase kaşar peynir, yaklaşık 150 g jambon, mısır, mantar, biber, kekik.

Hazırlanışı: Mayayı bir kaseye ufalayın ve ılık su ekleyerek karıştırın. Azar azar tuzu, yağı ve unu ekleyin. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamur çok yumuşak ya da sert olmamalıdır. Bu nedenle unu kontrollü eklemeniz tavsiye edilir. Daha sonra hamuru 45 dakika mayalandırmaya bırakın. Mayalanan hamuru pişirme kağıdı üzerinde eşit şekilde açın. Pizza sosunu sürün ve jambon, mantar, mısır ve biberi en üste ise kaşar rendesi ve kekiği ekleyin. Airfryerınızı 200 derece ayarlayın ve 5 dakika ön ısıtma yapın. Daha sonra 7-10 dakika pizzanızı pişirin.

Focaccia Ekmeği

Çekmeceli ya da tepsili tüm airfryer modelleri büyük ya da küçük parçalar halinde çeşitli ekmekler hazırlamanız için idealdir. Bunlardan biri de Mi Upany 7L XXL PLUS Air Fryer modelidir ve ramazan sofralarınız için mükemmel focaccia ekmekleri pişirmenizi sağlar.

Malzemeler: 300 gr buğday unu, 7 gr maya, 6 gram tuz, 1 yk şeker, 180 ml ılık su, 2 dal biberiye, 2 dal kekik, 1 diş sarımsak, 2+3 yk zeytinyağı, deniz tuzu.

Hazırlanışı: Su, maya ve şekeri bir kaseye alıp karıştırın ve köpürene kadar bekletin. Daha sonra büyük bir kaseye un, maya karışımı, tuzu ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hafif yapışkan ancak pürüzsüz olana kadar yoğurun. Daha sonra zeytinyağı ile yağlanmış bir kaseye hamuru alın ve her tarafı yağlanacak şekilde çevirin. Streçle örterek 1 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanma sonunda hamuru alın ve parmaklarınızla düzleştirin. Airfryer çekmecesine pişirme kağıdı serin ve hamuru parmaklarınızla açarak yerleştirin. Biberiyeyi, kekiği ve sarımsağı doğrayın ve 3 yk zeytinyağı ile karıştırın. Daha sonra bu karışımı fırça ile ekmeğin üzerine sürün. Airfryerınızı 180 dereceye ayarlayın ve 15 dakika pişirin.

Kiş Bolognese (Bolonez Soslu Kiş)

Bolonez sosu, domatesle hazırlanan  ve pek çok kişinin daha çok makarna ile tükettiği lezzetlerden biridir. Bu tarifle hem bolonezin hem de çıtır milföyün tadını çıkarabilirsiniz. Airfryer modelinizin kapasitesine göre malzemeleri artırıp/azaltmanız mümkün. Kalabalık ramazan sofraları için Philips HD9650/90 XXL Avance Collection airfryer fritöz gibi geniş kapasiteli modellerle tek seferde 6-8 kişilik kiş hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler: 500 gram milföy hamuru, 300 gram dana kıyma, 1 kuru soğan, 1 diş sarımsak, 4 yumurta, 200 ml krema, 2 havuç, 1 kereviz sapı, 60 gram domates püresi, 60 gram kaşar peynir, 8 cherry domates, tuz ve biber.

Hazırlanışı: Soğan, sarımsak, havuç ve kerevizi ince ince doğrayın, tavaya biraz sıvı yağ ekleyin ve 3 dk kavurun. Ardından kıyma, tuz ve karabiberi ekleyin. Kıyma piştikten sonra domates püresini dökün ve kabarcıklar çıkana kadar pişirin. Tepsiyi yağlayın. Bu aşamada harici bir tepsi ya da airfryerın kendi haznesini kullanabilirsiniz. Milföy hamurlarını kenarları tart gibi olacak şekilde tepsiye dizin. Hamurlara çatalla delikler açın. Yumurta ve kremayı bir kapta karıştırın. Milföylerin üzerine kaplanana kadar bolonez sosu ve ardından yumurtalı karışımı dökün. En üst kısma ise kaşar peynir rendesi serpin. Çeri domatesleri ikiye keserek kişinizi süsleyin. Airfryerı 160 dereceye ayarlayın ve yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

Sebzeli Lazanya

Kabak ve pırasa ile yapılan sebzeli lazanya çok kısa sürede hazırlanan süper lezzetli ve pratik hamur işi tariflerinden biridir. Ayrıca tarifi iki katı hazırlayarak iftar sofralarınızı daha zengin hale getirebilir, bir kısmını dondurarak sahur için tekrar taze bir şekilde pişirebilirsiniz. Dilerseniz lazanya hamurunu kendiniz açabilir ya da hazır alabilirsiniz. Ayrıca bu tarife biraz  kıyma veya tavuk göğsü de ekleyebilirsiniz.

Malzemeler: 1 paket lazanya, 1 soğan, 2 diş sarımsak, 1-2 dolmalık biber, 1 kabak, 1 pırasa, 400 gr küp domates, 500 gr domates suyu, 70 gr domates salçası, 100 gr rende kaşar peynir, fesleğen, kekik, bir kase mozzarella, tuz, karabiber.

Hazırlanışı: Soğanı ve sarımsağı ince kıyın. Dolmalık biberi, kabak ve pırasayı ise küp küp doğrayın. Mozzarella dilimleyin. Bir tavaya biraz sıvı yağ koyup soğanı kıymayla birlikte kavurun. Birkaç dakika sonra dolmalık biber, kabak ve pırasayı ekleyin, ortalama 5-6 dakika pişirin. Daha sonra küp domatesler, domates püresi, domates suyu ve baharatlar eklenebilir. Domates sosunu en az 10 dakika boyunca pişirin. Ardından airfryer haznesi ya da tepsi tabanına biraz domates sosu dökün. Lazanya yapraklarını yerleştirin, karışımdan ekleyin tekrar yaprak yerleştirin. Bu işlemleri iç harç bitene kadar tekrar edebilirsiniz. Airfryer haznenizi doldururken maksimum seviyeyi geçmediğinizden emin olun. 170 derece airfryer ile yaklaşık 25-30 dakikada pişirebilirsiniz.

scrolltotop svg