Saç Maşasıyla Yapılabilecek En Güzel Modeller
Saç Bakımı

9 dk okuma

Bukleli saç modelleri neredeyse her dönem popülerliklerini korumuştur. Saçları dolgun gösteren, enerjik bir hava katan bu modeller ister günlük tercih edilsin ister özel gün hazırlıkları için kullanılsın yarattıkları havalı imaj ile her zaman kadınların imdadına koşar. Yapacağınız herhangi bir saç modeline birkaç bukle eklemek bile daha çekici ve dolgun saçlar yaratmanıza yardımcı olur. İster kısa ister uzun saçlara sahip olun saçlarınıza tatlı bukleler eklemeniz mümkün. Saçınıza ve istediğiniz modele göre seçeceğiniz maşalar sayesinde istediğiniz modeli elde etmeniz de çok kolay. Farklı inceliklerde üretilen maşalar ince ya da kalın bukleler elde etmenizi sağlar. Saçınızın dalgasını nasıl hayal ediyorsanız ona uygun bir maşa seçmek ile işe başlamalısınız. Bu yüzden bir maşa satın almadan önce hangi modelleri istediğinize karar vermeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Saçınızın dokusu da yaratmak istediğiniz bukleler için önemli bir etkendir. Eğer saçınızın dokusu istediğiniz çeşit dalgalı ya da kıvırcık saç modeline uygun değilse ekstra çaba sarf etmeniz gerekebilir. Dalgalarınızın kıvrım boyutu ise seçeceğiniz maşa ile kolayca halledebileceğiniz bir konudur. Öncelik olarak saçınızı kıvırmak istediğiniz dalganın boyutuna karar vermeli ve buna uygun bir maşa satın almalısınız.

Maşa ile Saç Modelleri Nasıl Yapılır?

Birçok farklı beğeniye hitap edebilen, farklı kalınlıklarda maşa seçenekleri bulunur. Maşaların kalınlıkları 9 mm ile 50 mm arasında değişir. Her bir maşa farklı boyutlarda kıvrımlar elde etmenizi sağlar. En ideal maşa kalınlığı 19 mm, 25 mm, 32 mm ve 38 mm olanlardır. Bu kalınlıklardaki maşalar daha doğal sonuçlar elde etmenize yardımcı olur. İnce maşalar sıkı ve daha kıvırcık modeller elde etmenizi sağlar. Maşa çapı genişledikçe gevşek ve daha doğal duran dalgalar elde edersiniz. Bu noktada göz önünde bulundurmanız gereken bir başka konu da saçlarınızın dokusudur. İnce telli ve düz saçlara sahip biriyseniz maşa çapınızı daha dar tutmanızda yarar vardır. Çapı geniş maşalar ile yaptığınız bukleler saçınızda kolaylıkla gevşeyeceğinden dar çaplı bir maşa daha iyi sonuçlar almanıza ve kolayca bozulmayan buklelere sahip olmanıza yardım eder. Düz ve ince telli saçlara sahip olan kişiler için en ideal maşa çapı 19 mm olanlardır. Böylece hem dolgun hem de kolayca açılıp düzleşmeyen kıvrımlar yaratmanız kolaylaşır. Gün boyu zamanla sıkılığını kaybeden bukleleriniz gün sonunda hala dolgun ve biçimli görünecektir. Maşa çapı genişledikçe daha doğal dalgalar oluşturulmasına rağmen gevşek saç kıvrımları yaratan bu maşalar uzun süre dayanan bukleler sağlamazlar. 32 ve 38 mm çapındaki saç maşaları geniş bukleler yaratmanız için idealdir. Bu tarz bukleler kalın telli ve uzun saçlarda daha uzun süre tutunur. Zaten kıvırcık saçlara sahip olan kadınlar ise en ince maşaları tercih ederek sadece bozulan buklelerini düzeltmeyi tercih edebilirler. 9mm, 12 mm ve 15 mm doğal kıvırcık bukleleri düzeltmek için ideal maşa çaplarıdır. Bu ince uçlu maşalar aynı zamanda kısa saçları kıvırmak için de oldukça uygundur. Perma yaptırmışçasına bir saç modeli istiyorsanız kesinlikle ince uçlu maşaları denemelisiniz. İlk defa maşa kullanacak kişiler için önerilen maşa boyutu 25 mm çapında olanlardır. Az bir uğraş ile oldukça doğal bukleler yaratmanızı sağlayan 25 mm’lik maşalar saçlarınızı taradığınızda da doğal dalgalı saçlarınız varmış efekti yaratacaklardır. Orta ve uzun saçlar için ideal bir tercihtir. 32 ve 38 mm çapındaki maşaların ise kullanması daha zordur. Boyutu büyük olan bu maşalar uzun saçlılar için daha uygundur. Oldukça gevşek bukleler yaratmanıza yardımcı olurlar. Kısa saçlılar için bu çap, saçı sarmanız zor olacağından uygun değildir.

Maşa ile Yapılan Kolay Saç Modelleri

Bahsedilen maşa çapları ile yapılabilecek pek çok kolay saç modeli vardır. Maşa ile yapılan saç modelleri arasında en ünlüleri su dalgası, Victoria’s Secret modellerinin çokça kullanması sebebiyle Victroria’s Secret dalgası ismiyle anılan iri dalgalar, plaj dalgası, vintage veya updos dalgalar saç maşası ile yapılan modeller arasında oldukça popülerdir. Yeni başlayanlar için ister günlük ister özel günlerde rahatça kullanılabilecek bir model; 25 mm’lik saç maşası ile elde edebileceğiniz oldukça dolgun, basamaklı görünen, yumuşak ve göz alıcı olan orta boy kıvrımlar yaratan dalga çeşididir. Tüm saçınıza maşayı uyguladıktan sonra günlük olarak kullanabileceğiniz bu bukleleri yarı topuz halinde helenistik bir görünüm elde ederek özel günlerde kullanmanız da mümkün. Daha çabasız görünen dolgun ve doğal dalgalar istiyorsanız saç şekillendirici köpük uygulayıp ellerinizle hafifçe buklelerinizi dağıtmanız yeterli olacaktır. Bir diğer taktik ise bukleleriniz soğuduktan hemen sonra her bukleyi parmaklarınızla nazikçe açarak kıvırcık saçlara uygun bir saç spreyi uygulamak. Ardından yumuşak ve hacimli bukleler yaratmak için hafif yatay ve çapraz şekilde tutarak parmaklarınızla buklelerinizi açma işlemini yapabilirsiniz.

Maşa ile saç modelleri yaratmak özellikle sarı balyajlı saçlar için ideal bir uygulamadır. Balyajlara iri dalgalar eklemek saçlarınızın ışıltısını ön plana çıkarır. Bunun için 32 mm ile 38 mm çapındaki maşalar oldukça uygundur. Su dalgası adı ile de anılan bu model orta uzunluktaki sarı balyajlı saçlarda klasik ve zarif bir etki yaratırken uzun saçlarda oldukça çekici ve havalı görünür. 32 mm’lik maşalar klasik su dalgası efektini yakalamanızı sağlarken 38 mm’lik maşalar ise saç diplerinden itibaren yoğun bir hacim vererek dalgalı fön çekilmiş gibi bir görüntü yakalamanıza yardımcı olur. Bob kesime sahip kısa saç modelleri ise neredeyse her yüz tipine yakışır. Bu saç kesimi gibi olan kısa saçlara kıvrımlar eklendiğinde ise ortaya muhteşem bir görünüm çıkar. 25 mm’lik maşalar bu görünümü yakalamak için oldukça uygundur. Kızıl uzun saç modellerinde sıklıkla kullanılan maşa ise 19 mm olanlardır. Kıvır kıvır görünen bu model özellikle kalın telli ve uzun saçlarda sıklıkla tercih edilir. Üstelik yaratacağınız bu kıvrımlar kolayca dağınık topuz yapmak için de oldukça uygundur. Victoria Secret’s modelini elde etmek için ise 32 mm çapındaki maşaları kullanmak iyi bir fikirdir. Kulak arkasından başlayacağınız buklelerinizi saç tokalarıyla tutturun ve tüm saçınızın kıvrımları hazır olduğunda hafif bir saç spreyini tüm saçınıza sıkın. Ardından tokaları çıkartın ve saçlarınızı dağıtın. Bu model oldukça dağınık ve çekicidir. Maşa ile kolay saç modelleri arasında zor görünen fakat oldukça kolay elde edilen bir diğer model ise updos dalgalardır. Vak dalga olarak da bilinen ve oldukça vintage bir hava yaratan bu model 19 mm’lik maşalar ile kolayca elde edilir. Saçınızın her bir tutamını yalnızca tek bir yöne kıvırarak işe başlamalısınız. İnce tutamlar halinde kıvırdığınız saçlarınızın tümü aynı yöne bakıyor olmalı. Birbirleriyle örtüşen bu dalgaları yarattıktan sonra hafifçe tarayarak sprey uygulamalı ve saçınızı tek bir omzunuzda yana atarak birleştirmelisiniz. Tel tokalardan sabitlemek için yardım alabilirsiniz. Özel günler için kullanabileceğiniz bu model dönem havası yaratmak için birebirdir.

Saçınız için maşa ile yapacağınız tüm saç modelleri her gün farklı bir bukle havasını alacağı için de hoş bir uygulamadır. Saçınıza uyguladığınız maşa 2. gün daha gevşek bir hal alacak fakat birkaç küçük dokunuş ile çekiciliğini korumaya devam edecektir. Saç düzleştiricileri ile de geniş dalgalar yaratmayı deneyebilirsiniz fakat bu yöntemdeki dalgalar maşa ile yaptıklarınız kadar uzun süre dayanmayabilirler. Maşa uygulamanızdan sonra ister at kuyruğu, ister topuz yapın ya da saçlarınızı açık bırakın, her bir model saçlarınıza inanılmaz çekici bir hava katmanıza yardımcı olacaktır.

scrolltotop svg