Tıraş Makinesi Nasıl Temizlenir?
Sağlık & Bakım

10 dk okuma

Her gün işe giderken tıraş olmanız gerekiyorsa ya da istenmeyen tüylerden kurtulurken tıraş makinelerini tercih ediyorsanız cihazı belli aralıklarla temizlemeniz kişisel bakım rutininizin bir parçası haline gelir. Tıraş makinesi temizleme işlemini atlarsanız bir süre sonra cihazınızın ilk günkü kadar iyi performansla çalışmadığını görmeniz hiç de şaşırtıcı olmaz. Bunun sebebi cihazın ağız kısmında biriken kıl, ölü deri ve toz gibi partiküllerin zamanla iç donanımı tıkaması ve parçalara zarar vermesidir. En beklenmedik anlarda işe yaramaz bir kesim ile karşılaşmak istemiyorsanız tıraş makinenizi her kullanımın ardından temizlemeyi ve periyodik bakımları yapmanızı tavsiye ederiz.

Makineyi temizlemek sadece performansı korumak değil, hijyeni korumak için de önemlidir. Her tıraştan sonra yüzünüzde sivilceler çıkıyorsa belki de sebebi cihazın yeterince hijyenik olmamasıdır! Cildinizin hassasiyet durumuna göre hijyenden etkilenme oranınız değişir. Tıraş sırasında minimum da olsa cilt yüzeyinde soyulma gerçekleşir ve yıkama sırasında gözenekler açılır. Başlığı steril olmayan bir makine cildinizi olumsuz etkileyerek sivilce ve kızarıklık oluşumunu artırabilir. Bu nedenle sadece kıllardan temizlemek değil, steril hale getirmek de atlamamanızı tavsiye edeceğimiz bir adımdır.

Sabah acele ile işe yetişmeye çalışırken ya da bir randevu öncesinde tıraş makinesini temizlemek size vakit kaybı gibi gelebilir. Oysaki basit ipuçlarını takip ederek ya da kendini temizleyen tıraş makinesi modellerinden birini edinerek bu durumu kolay bir şekilde düzeltebilirsiniz. Teknolojinin gelişmesi ile tıraş makinesi modelleri de kendini yeniledi ve kullanıcısına kolaylık sunan hazneli, kendini temizleyen şarjlı tıraş makinelerini piyasaya sürdü. Ben üşenirim diyenlerin, benim vaktim yok ki diye isyan edenlerin kurtarıcı ürünlerinden biri bunlardır.

Peki, sizin elinizde yoksa? O zaman kendiniz temizlemelisiniz. Çıkarılabilir başlıklar ve su ile temizlenebilen makineler de oldukça basit şekilde kirlerden arındırılabilir. Birkaç dakikanızı ayırarak ertelemeden kullanımdan sonra makine temizlemenin size kazandırdığı hijyeni gözünüzle görseniz muhtemelen uygulamayı hiç atlamazdınız. Şimdi traş makinesi temizleme pratik şekilde nasıl yapılır anlatalım.

Tıraş Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tıraş Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Her kullanımdan sonra makinenizi temizleyerek ve başkaları ile paylaşmayarak ömrünü uzatabilir, sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. Yine de makineler belli başlı gruplar içinde değerlendirilebilir ve temizlik yöntemleri buna göre genel olarak ele alınabilir. Tıraş makinesi temizleme ipuçları ise size dikkat etmeniz gerekenler konusunda yararlı olur. Makineniz sadece ıslak ya da kuru temizlemeye uygunsa ona göre karar verebilirsiniz. Islak ve kuru tıraş makinesi kullanıyorsanız her iki yöntemi de istediğiniz zaman uygulayabilirsiniz.

Fırçayla Çıkarılabilir Başlıklı Traş Makinesi Temizleme

Başlığı çıkarılabilir fakat su ile temizlemeye uygun olmayan makinelerde fırça kullanmanız gerekir. Genellikle tıraş makinesi fırçası kutuyla birlikte gelir. Zamanla fırçanızı kaybederseniz ya da kılları yamulur ve dökülürse yenisini alabilirsiniz. Acil durumlarda eski ve kullanılmayan bir diş fırçasını da kıl temizliği için kullanabilirsiniz.

Öncelikle makinenin prize takılı olmadığından ve kapalı olduğundan emin olarak kendinizi güvene almalısınız. İkinci adım ise bıçak yani başlık bölgesinin açılması/çıkarılmasıdır. Modele göre başlığın nasıl çıkarılacağı değişebilir. Açayım derken kırılmasından endişe ediyorsanız önce kullanım kılavuzuna göz atmakta yarar var.

Başlığı çıkardıktan sonra fırça, yumuşak bir bez ya da parçalanmayan kalın bir havlu kâğıt ile görebildiğiniz tüm detayları temizleyebilirsiniz. Tıraş makinesi, Saç ve sakal şekillendirme makinesi için bu yöntemler temizlikte işe yarar. Hijyen için birlikte gelen ya da ayrı satın aldığınız traş makinesi temizleme sıvısı ve uygun dezenfekte spreylerini kullanabilirsiniz. Belli aralıklarla makineyi kendi yağı ile yağlamanız da dişlerin ve iç aksamın performansını koruyacaktır.

Fırça ile temizleme işleminde dikkat etmeniz gereken birkaç küçük detay vardır. Kesici dişler yani tıraşı yapan başlık kısmına mümkün mertebe plastik kılları değdirmeyin. Bunlar plastik nedeniyle erken körelebilir ya da içine çıkarılması zor kıllar kaçabilir. Motoru korumak için iç aksamı temizledikten sonra 30 saniye kadar makineyi boş çalıştırmak dişlerin arasındaki kılların dışarı atılmasına yardımcı olur.

Suyla Yıkanabilir Tıraş Makinesi Temizleme

Tıraş makineniz su ile temizlenebilir özellikte ise muhtemelen gövdesi üzerinde bunu belirtmek için kullanılan bir musluk, banyo, damla simgelerinden biri olur. Her ihtimale karşı kullanma kılavuzundan bakarak tam anlamıyla özelliğini öğrenebilirsiniz. Kılavuzu kaybettiyseniz birçok markanın modeline ait kılavuzlara online olarak internetten ulaşabilir ya da aynı ürünü inceleyerek özelliklerini tam öğrenebilirsiniz.

Islak temizlenebilir tıraş makinesini suyun altına sokmadan önce kapalı olduğundan ve prize takılı olmadığından tamamen emin olmalısınız. Aksi takdirde su ile artan iletkenlik yüzünden çarpılabilir, makinenin bozulmasına ve patlamasına neden olabilirsiniz. Tamamen kapalı ve güvenli olduğuna eminseniz temizleme adımına geçebilirsiniz.

Çoğunlukla bu modellerde başlıklar çıkarılır. Başlığı gövdeden ayırdıktan sonra ılık-sıcak arası suyun altına tutarak kılları temizleyebilirsiniz. Bir kabın içine suyu doldurduktan sonra başlığı içinde elinizle sallamak ya da akan musluğun altına tutmak da uygulanan yöntemlerdir. Fazla küçük kıllar her daim su ile çıkmayabilir. Bu durumda fırçadan yardım almanızda sakınca yoktur.

Su ile yıkanan parçanın makineye takılmadan önce kurutulması gövde parçalarına zarar vermemesi için önemlidir. Suyun kireç ve korozyon oluşturmaması için yıkanan başlık sallanır ve içindeki suyun akması sağlanır. Ardından direkt güneş ışığı almayan ve havadar bir ortamda kurutulur. Ardından başlık ve gövdeyi bir araya getirip takabilirsiniz.

Yıkanabilir tıraş makinesi modellerinin fırça ile temizlenenlerden daha sık yağlanmaya ihtiyacı olabilir. Bu nedenle kullanım sıklığına göre cihazda zorlanma fark ettiğinizde traş makinesi yağı ile yağlayabilir, her yıkama sonrası ağır kimyasal içermeyen ürünlerde dezenfekte edebilirsiniz.

Kendi Kendini Temizleyen Traş Makinesi Temizleme

Tıraş makineniz kendini temizleyen ekstra bir hazneye ya da temizleme kartuşuna sahip olabilir. Cihazın modeline bağlı olarak bu tarz ekstra parçaları bulunsa da öncesinde bazı işlemler yapmanız gerekebilir. Genellikle yuvaya yerleştirmeden önce başlık kısmının sudan geçirilmesi ve arındırılması beklenir. Sudan geçirdikten sonra cihazı yuvaya bırakmadan önce suyu akıtmak da haznesini korur. Dikey olarak yani tıraş başlık kısmı haznenin içine girecek şekilde kılavuzda belirtilen yönde yuvaya yerleştirilir. Çalıştırma butonuna basıldığı zaman birkaç dakika içinde ince temizlik otomatik yapılır ve hijyen sağlanır.

Ekstra Parçalı Traş Makinesi Temizleme

Standart olarak tıraş makineleri kılları kesmek için kullanılsa da ekstra işlevlere de sahip olabilir. Saç ve sakal düzeltme, kulak, burun ve vücut kılı temizleme için de kullanılabilir. Cihazınızın birden fazla özelliği varsa parça sayısı da buna bağlı olarak artar. Genellikle erkek vücut bakım kiti modelleri birden fazla özelliği ve parçayı bünyesinde barındırır.

Saç ve sakal kesiminde uzunluk ayarı yapabilmeniz için tarak şeklinde genellikle plastik parçalar olur. Bu parçaları makineden ayırarak su ile kolaylıkla temizleyebilir, kuruduktan sonra yerine takabilirsiniz. Burun gibi dar alanlarda kıl kesmek için dikey ve yanal ince tıraş başlıkları kullanılır. Bu parçalar talimatlarına uygun olarak su ya da fırça ile temizlenebilir. İnce dişli olduklarından kurutayım derken havlu gibi dişlere takılabilecek kumaşları kullanmanız aksama zarar verebilir.

İpucu: Temizlik sırasında fırça ve suyun yeterince iyi performans göstermediğini düşünüyorsanız sebebi kullandığınız jel ve sabun gibi ürünler olabilir. Tıraş makinesi temizleme spreylerini direkt başlığa sıktığınız zaman kısa sürede sert partikülleri parçalayarak temizliğe hazır hale getirir. Makine ömrünü korumak için bu tarz bir ürünü de makine yağı ile banyo dolabında tutmak isteyebilirsiniz.

scrolltotop svg