Yenilenmiş iPhone Nereden Alınır Nasıl Anlaşılır?
Mobil

10 dk okuma

Son dönemde yeni çıkan modellerin kamera, hafıza ve işlemci özellikleri ile cep telefonu değiştirme isteğiniz artabilir. Bu nedenle eski telefonunuzun performansını beğenmiyorsanız ya da daha kapsamlı özellikler arıyorsanız alternatifler araştırmaya başlamış olabilirsiniz. Fakat her çıkan cihaz ne kadar güzel özelliklere sahip olsa da her daim bütçe bunun için yeterli olmayabilir. Bu nedenle 2. el cep telefonu modellerine yönelmek zorunda kalıyorsanız çok daha avantajlı olabilecek bir alternatifiniz olduğunu bilmek sizi sevindirebilir. Refurbished cep telefonları!

2020 yılından beri Türkiye’de devlet desteği ile pazarı ortaya çıkan yeni bir alternatiften bahsediyoruz. Bu nedenle yenilenmiş telefon denilince aklınıza sıradan bir dükkândan alınan ikinci el, güvencesiz cihazlar gelmesin.

Bu seçenek sayesinde kalitesi ile öne çıkan Apple markasının yüksek performanslı iPhone cep telefonlarından birine sahip olmak istiyorsanız bütçenizi ayarlamak için aylarca beklemenize gerekmez. Hem bütçe dostu hem de güvenilir “Refurbished (Yenilenmiş)” cep telefonları size farklı açılardan tam memnuniyet sunabilir.

Peki, iPhone yenilenmiş telefon ne demek? Nereden alınır, güvenilir mi ve avantajı nedir? Tüm merak ettiklerinizi sizin için bir araya topladık.

Refurbished (Yenilenmiş) iPhone Nedir?

Yenilenmiş iPhone ne demek? diye soruyorsanız İngilizcesi “Refurbished” (yenileme) olan bu yeni alternatifi cihazın geçtiği aşamalarla birlikte anlatalım. Yenilenmiş iPhone, daha önce kullanılmış ve çeşitli testlerden ve onarımlardan geçtikten sonra sıfır ayarlarına döndürülmüş ve garantili olarak tekrar satışa sunulmuş iPhone’dur.

Yenileme için eskiyen, üst modele geçmek için kullanıcısısı tarafından elden çıkarılan iPhone modelleri ya da teşhir ürünleri, üretim ve nakliye sırasında hasar alan hiç kullanılmamış cihazlar kabul edilir. İlk etapta kusurlu, bozuk ya da sadece kutusu açılan iPhone cep telefonları yetkili kurum tarafından kontrol edilerek alınır, ardından onarım için teknik servise gider.

Hasar oranı birbirinden farklı olan iPhone cihazlar, uzman ekiplerce baştan sona yenilenerek neredeyse sıfır ayarına getirilir. Cihazlar üç farklı noktada kontrol edilir. Bunlar estetik (kasa ve temizlik), donanım (kamera, hoparlör, tuş vb.) ve yazılımsal (İşletim sistemi ve sürümü vb.) durumdur. Bazen kasasındaki bir çizik nedeniyle dışı değiştirilir bazen ise parçaları; ama tüm cihazların yazılımı sıfırlanır, baştan yüklenir ve güncel sürümlere uyumlu hale gelir.

iPhone yenilenmiş telefon her yönüyle artık satışa hazır gele getirildiğinde ambalaj aşamasına geçilir. Telefon, kulaklık, şarj aleti (adaptör ve data kablosu) gibi ek parçalarla birlikte ambalajlanır ve garanti belgesi, yenileme sertifikası ile birlikte kutusuna konulur.

Yenilenmiş İPhone Güvenli mi?

Çocuğunuzun bir cep telefonuna ihtiyacı varsa ya da bozulan telefonunuzu acilen değiştirmeniz gerekiyorsa o an bütçeniz buna hazır olmayabilir. Sınırlı bütçe ve zorunluluk sizi muhtemelen en yakın ikinci el alternatiflere yöneltir. Bu noktada yaptığınız alışverişten maksimum fayda elde etmek istiyorsanız 2. el ve yenilenmiş telefon arasındaki farkı bilmeniz işinize yarar.

2. el cihazlar ya olduğu gibi ya da ufak değişiklikler ile tekrar satışa çıkarılır. Devlet tarafından kontrol edilmediği için satıcıya güvendiğiniz kadar cihaza güvenebilirsiniz. Çoğu satıcı da malı sattıktan sonra arkasında durmayabilir. Yenilenmiş cep telefonları ise devletin yetki verdiği firmalar tarafından yapıldığı için güvencelidir ve satıcı malının arkasında bir sene boyunca durmak zorundadır. Bu nedenle sadece cep telefonu alışı değil, satışı için de yetkilendirilmiş firmaları tercih etmek haklarınızı korur.

Örneğin, sattığınız telefonun içindeki bilginin başkasının eline ulaşmasından korkuyorsanız tercihiniz yetkili firmalardan yana olmalıdır. Yetkili yenileme işlemlerinde “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” gereğince tüm cihazlar sıfırlandığı için bilgilerinize ulaşılamaz. Tabi bunun için Bakanlık tarafından verilen “Yenilenmiş Cep Telefonu Satış İzni” olan firmalarla iletişimde olmanız gerekir.

Benzer bir durum da IMEI numarası için geçerlidir. “Yenilenmiş cep telefonu aldım. IMEI numarasından başım belaya girer mi?” diye soranlar için hukuksal olarak koruma yolunun açıldığını söyleyelim. Yasa gereği yenilenmiş cep telefonu alan birisi IMEI numarası kaynaklı bir problemden sorumlu tutulmaz.

Yenilenmiş iPhone Nereden Alınır?

2020 Ağustos ayında “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik” yayınlamış ve bazı teknolojik cihazların tekrar satışı kuralları belli bir sisteme oturtulmuştur. Cep telefonu ve tabletler bu yönetmeliğe uygun olarak belirlenen standartlara uygun olarak yenilenmeli ve belgeleriyle birlikte satışa sunulmalıdır.

Yenileme sertifikası ve 12 ay garanti her yenilenmiş iPhone cep telefonunda olması gereken belgelerdir. Bu nedenle gerçek bir refurbished iPhone sahibi olmak için sadece güvenilir bir kaç firmaya verilen  “Yenileme Yetki Belgesi” olan satıcıları bulmalısınız. Bu nedenle Turkcell Pasaj gibi bu ruhsata sahip olan yerleri tercih etmeniz gerekir.

Yenilenmiş iPhone Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Yüksek performanslı ve özelliklerini beğendiğiniz bir yenilenmiş iPhone modeli araştırırken karşınıza aynı modelin farklı fiyatları çıkabilir. Tabi bu da sizin aklınızda bazı soru işaretleri yaratabilir. Modeller aynı olsa da fiyatların farklı olmasının başlıca bazı sebepleri vardır.

Yenilenmiş iPhone fiyatı sadece modele göre değil, aynı zamanda cihazın durumuna göre de belirlenir. Hem alış hem de satış işlemlerinde cihazın durumu fiyata etki eder. Örneğin, iPhone cep telefonunu satmak isteyen birinin cihazına Turkcell’in yetkili kişileri tarafından bir değer biçilir. Estetik, yazılımsal ve donanımsal durum göz önüne alınarak cihaz değeri belirlenir ve bedel ödenerek kullanıcıdan alınır. Cihazın satış fiyatı belirlenirken  de alış fiyatı, yapılan işlem ve değişen parçaya göre maliyet eklenerek kullanıcı avantajına bir değerde sunulur.

Fiyata etki eden unsurlardan biri de güncel KDV bedelidir. Ticaret Bakanlığı ile ortak çalışma yapan firmaların satış fiyatındaki KDV de devlet eliyle belirlenir. Örneğin, en son güncellemede KDV oranı %8’den %1’e düşürüldüğü için refurbished iPhone fiyatlarının da bu durumdan etkilendiği görülür.

Peki, “Ben cihazın performansını sadece fiyattan mı anlayabilirim?” diye bir soru aklınızda beliriyorsa bu durumun da kolayı var. Tamamen şeffaf olmak adına cihazların performansı satış aşamasında “Mükemmel”, “Çok İyi” ve “İyi” gibi farklı ibarelerle belirtilir.

Kısacesi yenilenme seviyesine göre fiyatta bazı farklar ortaya çıkar ve alıcı son durum hakkında ibarelerle bilgilendirilir. Bir cihaz çok işlemden geçtiği için ya da mükemmel seviyede olduğu için aynı fiyatta olabilir. Sadece fiyata bakarak performans hakkında bir fikir yürütülemeyeceği için açıklamasına dikkat etmek faydalı olur.

Yenilenmiş iPhone Nasıl Anlaşılır?

Apple yenilenmiş telefon almak istiyor ama ikinci elden nasıl ayırabileceğinizi bilmiyorsanız birkaç bilgi verelim. Sıfır diye aldığınız telefonun yenilenmiş çıkması nasıl can sıkıcı olabilecekse, yenilenmiş diye aldığınız cihazın ikinci el çıkması da canınızı sıkabilir. Bu ayrımı yapmanın kolay yolları vardır.

Öncelikle güvenilir ve yetkili firmadan alışveriş yapıyorsanız size verilen tüm bilgilerin doğru olması zorunluluğu vardır. Sehven yapılan hatalar dışında cihazla ilgili gerçek bilgi edinebilirsiniz. Sıfır ve yenilenmiş cihazların farkı isimlerine eklenen ibarelerden anlaşılabilir.

İkinci fark, ambalajdan anlaşılır. Yenilenmiş cihazların kutusuna yenilenmiş olduğunu gösteren bir ibare yerleştirilir. Yani yetkili bir yerden alışveriş yaptığınız zaman bunun yenilenmiş bir cihaz olduğunu mutlaka bilirsiniz.

Yenilenmiş iPhone Neden Avantajlıdır?

Yenilenmiş Apple cihaz seçiminin size ne gibi avantajlar sunacağına gelelim. İster en sevdiğiniz mobil oyun için yüksek kapasiteli bir telefon arayın ister en iyi fotoğraflar için daha iyi bir kamera; her halükârda yenilenmiş bir iPhone ile aradığınız güçlü ve yüksek performanslı telefona sahip olabilirsiniz. Çünkü cihazın temel özellikleri aynı kalır. Üstelik neredeyse sıfır ayarına getirilen bir iPhone cep telefonuna oldukça makul fiyata sahip olabilirsiniz. Sıfır bir cep telefonuna ayırmayı planladığınız ücretle iki tane bile alabilirsiniz.

Yenilenmiş iPhone cep telefonu modellerinin ikinci ele göre avantajı ise güvenilirliğinden gelir. 12 ay boyunca herhangi bir problemde karşınızda kurumsal bir muhatap bulur, sorunlarınızda çözüme kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Üstelik cihaz elinize ilk kullanıcısından çıktığı gibi gelmaz ve onarılıp en iyi haline getirildiğini bilirsiniz.

scrolltotop svg